Специализирана храна

за кученца и котенца

Дали кученцето и котенцето идват в дома ви от другаде, или са родени в него, до няколко седмици след раждането им възниква въпросът за храненето. Когато те започнат да проявяват интерес към купичката на майка си, някои стопани решават, че няма нищо лошо малките да похапват от нея. Според ветеринарите и развъдчиците обаче това е грешка, която не бива да се прави. Тя може да коства правилното развитие и здравето на мъниците.

Защо не бива да храните малките котета и кутрета с храна за възрастни животни?

Защото тя не отговаря на потребностите им от хранителни вещества и енергия.

От една страна дребосъците имат завишени потребности от хранителни вещества и енергия – средно за около година трябва да достигнат теглото на зрялото животно.

От друга – храносмилателната им система е незряла и много чувствителна. Трудно разгражда неподходящата храна и още по-лошо усвоява хранителните вещества в нея или се стига до разстройства, заплашващи живота на четириногото бебе. Всъщност – и в двата случая нормалното му развитие, здравето и живота му са застрашени.

Какъв е оптималният избор на храна за котета и кученца?

Мнозина самоотвержено се опитват да приготвят в дома си ястията за малките си домашни любимци. Дори когато подбирате най-качествените продукти и много се стараете при приготвянето, ако нямате специални умения, по-скоро ще се провалите.

За неспециалист е много трудно да определи качествения и количествен състав на приготвяната вкъщи храна. Недостигът, още повече липсата дори на някои от тях, веднага се отразяват върху обмяната и състоянието на кученцата и котетата. Не по-добър е вариантът и с прекалено високото съдържание на едни нутриенти за сметка на други – примерно на протеин и мазнини за сметка на въглехидратите, витамините или минералите. Да не говорим, че някои продукти, добавки и подправки в нашето хранене са категорично противопоказни за кучетата и котките въобще.

Затова – особено за малките кученца и котенца, чиито майки се отглеждат вътре и нямат възможност да ловуват и да разнообразяват храненето им, най-добре се ориентирайте към фабрично произведена храна от добри марки, предназначена за тях. Тя в максимална степен е съобразена с потребностите им, а на опаковката има ясни препоръки за оптималните дажби при различните възрасти и породи.

Важно при захранването на малките домашни любимци

  • В момента, в който забележите, че попорасналите бебета се присламчват към купичката на майка си, попитайте ветеринарния си лекар с какво да започнете. Много е важно да помните, че нито млечните им зъбки, нито стомахчетата им могат да се справят дори с най-качествените гранули. Ако не се спрете на мокра храна, ще трябва предварително да овлажнявате избраните гранули до омекване. Можете да го правите със специализирано мляко, или с вода.
  • Понеже мъниците имат голям апетит и не толкова големи и устойчиви стомаси, започнете с по няколко гранули дневно, докато свикнат и видимо се чувстват добре. При диария или повръщане спрете и потърсете лекаря си.
  • Ако малкият ви домашен любимец идва в дома ви от развъдник или магазин, той ще е отбит и вече ще се храни самостоятелно. Задължително попитайте с какво са го хранили и най-добре за начало му набавете от същото. Когато първоначалният стрес премине и той вече се чувства добре в дома ви, можете да смените вида на храната.

Смяната на храната трябва да е бавна

При смяна трябва да оставите време на животното (независимо от възрастта) да свикне с новата. Първите ден-два смесвайте стария вид с до ¼ от новия. Ако всичко е наред, през следващите дни увеличавайте внимателно дела на новия, докато след около седмица вече насипвайте в купичката само от него.

Много внимателни бъдете със захранването, когато сте прибрали малкото животинче от улицата. Като начало, след като го изкъпете, го заведете на ветеринар и нека той ви консултира за начина му на хранене и вида на храната.

Добре храненото младо животно е здраво, игриво, с лъскава козина, расте бързо и се социализира добре.

Ние ви препоръчваме специализирана храна за кученца  и котенца на Flatazor Pro-Nutrition. Тя е подходяща също за бременни и кърмещи котки. А декемврийската ни брошура предлага още лакомства и аксесоари за домашните ви любимци.

Разгледайте ги!

Прочетете още:
„Хранене на котката – навици и потребности“

„Хранене на котката – навици и потребности 2“
„Хранене на кучето – потребности“
„Хранене на кучето 2 – видове храни“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top