Спелта

Спелтата е един от най-старите видове пшеница. Известна е още като лимец, а латинското й име е Triticum Speltum...

Спелтата е един от най-старите видове пшеница. Смята се, че идва от Иран и Югоизточна Европа. Известна е още като лимец, а латинското й име е Triticum Speltum. В сравнение с останалите видове пшеница тя е много богата на хранителни вещества. Може да се консумират цели, олющени зърна или брашно. Всъщност това са едни от първите зърна, които древните гърци и римляни използват, за да направят брашно.

Ако искате да се храните здравословно, съветваме ви да включите и спелтата в менюто си.

  • Тя съдържа голямо количество фибри, които спомагат за значителното понижаване на холестерола. За това допринася и съдържанието на ниацин или витамин В3. Той играе значителна роля в предпазването на организма от сърдечно-съдови рискови фактори. Според някои изследвания жени в менопуаза, консумирали минимум по 13 г спелта на ден, са с 41% по-малко застрашени от рак на гърдата в сравнение с тези, приемали по 4 и по-малко грама на ден.
  • Тази зърнена култура е богата на фитонутриенти, за които се твърди, че осигуряват ефективна защита срещу заболявания на сърцето.
  • Смята се, че неразтворимите фибри в спелтата предотвратяват образуването на камъни в жлъчката.
  • Приемането й в достатъчно количество, намалява риска от атеросклероза.
  • Тя е богат източник на магнезий. Той действа като кофактор на редица ензими и е важен дори за тези от тях, които се грижат за усвояването на глюкозата. Затова спелтата намалява риска от диабет тип 2.

 

Ако сте алергични към пшеница или цьолиакия, то трябва да знаете, че спелтата съдържа глутен, макар и по-малко от пшеницата. Затова преди да я прибавите към менюто  си, посъветвайте се със специалист.

Предимството на лимеца е, че се приготвя лесно и с него можете да разнообразите тестените храни, които ядете. Ако го купите на брашно, спокойно можете да го използвате, за да направите любимите си кифлички или сладки. Ако е на зърна, можете да приготвите от него гарнитура към основното ястие, вместо ориз или картофи. Измивате зърната. Накисвате ги във вода за 8 часа или за цяла нощ. След това ги изплаквате за последно. Прибавяте към тях 3 части чиста вода и я чакате да заври. Намалявате котлона, оставяте я да къкри още около час и сте готови.

Опитвайте нови вкусове, разнообразявайте ежедневното си меню. Така съчетавате полезното с приятното и преоткривате удоволствието от храната.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top