- няколко неща, които не знаем за него

Всички знаят, че е полезно да се яде спанак. Даже и децата. Хапнете ли 200 грама спанак, си осигурявате необходимата доза витамин С за деня. Съдържанието на фолиева киселина в състава му е също доста високо. Затова и се препоръчва на бременни жени и кърмачки. Минерални вещества, въглехидрати, витамин А – спанакът е истинско богатство от полезни и хранителни вещества. Може да се каже дори, че е супер храна.

Научете още няколко факта, които ще ви помогнат да го консумирате без да намалявате полезното му действие.

Избирайте по-малки спаначени листа. Колкото по-големи са, толкова по-вероятно е да са твърди, жилави и не особено приятни на вкус.

СпанакНаучно е доказано, че спанакът, който е изложен на пряка слънчева светлина в магазина, съдържа повече хранителни вещества от спанакът, съхраняван на тъмно.

Противно на обичайното за зеленчуците, готвеният спанак е по-полезен за здравето от суровия. Половин чаша сварени спаначени листа са 3 пъти по-хранителни от 1 чаша сурови. Причината е, че организмът не може да разгради напълно хранителните вещества в спанака, когато той не е термично обработен.

Правете си спаначен сок. Той е по-здравословен дори от вариения спанак. А и можете да го комбинирате със сок от други плодове и зеленчуци за по-приятен вкус.

Неутрализирайте оксаловата кислена, която се съдържа в спанака и пречи на абсорбирането на калция и желязото. Яжте заедно с храни, богати на витамин С или го варете поне 2 – 3 минути.

Яжте пресен спанак. Замразеният определено е с по-ниско съдържание на полезни вещества.

Сигурно сте чували, че спанакът е полезен за костите и очите. Добре е да знаете, че той действа добре и на храносмилането. Облекчава запека и изчиства токсините от дебелото черво.

Спанакът носи и бързо облекчение при сърбеж и проблеми със суха кожа.

Потърсете си рецепти, купете спанак от пазара и приучете цялото семейство да похапва от него. С децата ще ви е най-трудно, но пък винаги можете да ги прилъжете с анимационното филмче за Попай моряка. Успех и да ви е сладко!

Прочетете още:

Супер храни – какво е това 

Кълнове

10 храни, подсилващи здравето на мъжа
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top