Ролята на мъжа

- мъжката и женската работа

За мъжката и женската работа у дома царят отдавна създадени стереотипи. Особено ако запитате позастарелите мачовци над 50те ще получите ясни и недвусмислени указания какво може и какво не може да върши вкъщи един истински мъж. И никога няма да забравя смущението, което изживяха двамина от тях, когато сварих единия да мие паници, а другият – да простира. Което пък подсказва за пореден път, че между приказките и реалното поведение често има сериозно разминаване.

Днес мъжете са много по-склонни да се занимават с домакинска работа. Значителна част от тях без колебание си вземат отпуск, за да гледат децата, готвят по-добре от жените си и са на ти с пералнята и миялната машина. При това – не само когато половинката носи повечето пари вкъщи.

Разпределение на домашните задължения

Когато жената ходи на работа, часовете, прекарани след това в чистене, пране, подреждане, готвене, занимания с децата оформят минимум още половин работен ден. И ако мъжът иска да има вкъщи партньорка, а не обслужващ персонал, се налага да поеме част от товара. В много двойки това се случва с рационално извършено разпределение на задълженията – единият върши това и това, другият – другото. Понякога – според свободното време на всеки – се прави график, или пък всеки върши нещата, които повече му се отдават и му харесват.

Все пак – колкото и да сме  модерни, трябва да признаем, че има дейности, които са непосилни за дамите – примерно, когато тя е 48 кила и 154 см ще ѝ е невъзможно да мести мебели и да монтира корнизи. Ако съм искрена, дългият ми семеен опит подсказва, че има доста неща, които не мога да свърша сама чисто физически, но почти няма работа вкъщи, която да не може да свърши съпругът ми – дори без да го надзиравам и да му давам акъл. (Раждането и кърменето не са работа, те са биологична функция – да не ги бъркаме).

Когато жената печели повече

Властващ стереотип е, че мъжът е този, който носи парите вкъщи, който е длъжен да осигурява материално семейството. Но напук на него, фактите говорят, че все по-често се случва жената да печели повече – макар и в отделни периоди. Това обикновено е сериозен удар върху мъжкото самочувствие. Което всъщност е отзвук на остарелите патриархални разбирания за социалните роли.

Напълно нормално е да носи повече пари вкъщи този, който в момента има по-добра работа. И да остане жената вкъщи до печката, когато може да осигури по-добро благополучие за семейството, е неразумно. Както и мъжът ѝ да го преживява като личен провал. През това време той получава невероятния шанс да е повече с децата, да изгради с тях близост, която ще определи целия им живот. Когато бащата е активен при изпълнение на домашните задължения, момчетата израстват по-грижовни и съпричастни, по-готови за близост, а момичетата – по-самоуверени, ориентирани към висока самооценка и личностна реализация.

Мъжът и социалните роли днес

Социалните роли на мъжа и жената все повече се сближават. Семействата с един родител нарастват и мъжете доказват, че съумяват да се справят успешно с комплексната роля, която им се налага да играят. Вие сте грижовни и силни, подкрепящи и авторитетни, любвеобилни и очертаващи строгите граници на приемливо и неприемливо. Възпитавате добри деца.

И не, промените в социалните роли съвсем не правят задачата и живота ви по-лесен. Но пък ви дават възможност да спрете да робувате на остарелите клишета за „силния мъж“, за „мачото“. Позволява ви да се наслаждавате открито на близостта и радостта и да споделяте болките и скърбите си. Да бъдете самите себе си, а не този, който ви предписва общественото мнение. А това вече е сериозен напредък.

Прочетете още:
„Как мъжът става баща“
„Мъжете и настинките – защо ги понасят по-трудно“

„Грижа за здравето на мъжа според възрастта“

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top