Социализацията на кучето

- защо е необходима

Социализацията на човешкото дете го превръща в човек. Социализирането на кучето го превръща в домашен любимец, способен да живее в човешкия свят. То му позволява да реагира на околната среда без страх и агресия, без стрес, проблемно поведение и проблемно здраве.

Защо е нужно да социализирате кучето?

Социализацията е процесът на адаптиране на животното към промените в околната среда, приучаването му да приема спокойно и да общува с хората, с представители на своя вид и на други видове, да свикне, че са възможни внезапни промени около него – шумове, светлини, движещи се предмети и др.

В същото време за собственика на кучето социализацията е ангажираща дейност, от която зависи както по-нататъшното общуване с домашния любимец, така и до голяма степен формирането на социално приемливото му поведение, доброто самочувствие и благополучие.

Най-подходящото време за успешна социализация са първите седмици от живота на кутрето – между 3тата и 14тата. През това време то се учи бързо и наученото определя по-нататъшното му поведение, лесно създава взаимоотношения и привързаности, достатъчно развито и силно е, за да взаимодейства активно с хора и други животни.

Социализацията обаче не е обучение или дресиране. Тя е приучаване по максимално мек и ненатрапчив начин на домашния ви любимец да възприема спокойно околния свят и да води спокоен, пълноценен живот. Заповедите, караниците, наказанията и стремежът към дисциплиниране и налагане на волята ви няма да доведат до желания резултат, по-скоро могат да го накарат да се страхува и да нервничи, да стане агресивен. Най-добрите ви оръжия при социализирането на кучето са:

  • постепенност и системност на действията;
  • търпение, обич и внимание към усещанията на вашия любимец;
  • неизчерпаем запас от похвали, одобрения и от лакомства – за награда.

На какво да наблегнете при социализирането на кучето?

Спокойно да контактува с хора

За целта не е достатъчно да го гушкате и милвате, необходимо е да му дадете възможност да се среща с повече и различни хора – мъже и жени, деца и възрастни, познати и непознати, с очила, бради, с шапки и без шапки, облечени и обути необичайно, говорещи по-високо или по-ниско, пеещи и т. н. Важно е за добрата социализация то да взаимодейства с тях, да му говорят и да го галят, да го хранят.

Да общува със себеподобните си

Отношенията с представителите на своя вид са определящи, наред с отношенията с вас и хората въобще. Препоръчително е кученцето да остане с майка си и другите от кучилото до около 7та – 8та седмица. Това е времето, в което то усвоява навици и поведение, необходимо за нормалните му контакти със себеподобните.

Организирайте разходките му така, че да може да контактува с други кучета на различна възраст, от различни породи. В началото е достатъчно контактът да е само визуален и чрез миризмата им. Постепенно преминете към по-близък контакт, но по възможност избирайте той да се случи със спокойни и дружелюбни кучета. И при най-малкия признак, че вашият домашен любимец изпитва страх и дискомфорт, прекратете сближаването и го отведете по-далече, успокойте го. Социализацията не се случва насила.

Контактуване с други видове

Става дума за всички животински видове, с които би могло да му се наложи да се среща – коне, крави, овце, гъски и други домашни птици, ако живеете на село. Но от особена важност е да свикне да общува отрано с други видове домашни любимци, с които може да му се наложи да живее, да се срещне в кабинета на ветеринаря или у приятелите ви – котки, зайчета, морски свинчета, костенурки, птици и т.н.

Привикване към обичайните дейности

От пускането на прахосмукачката, шума на пералнята и сменящите се картини на телевизора до пътуването с кола навън – всичко това може да предизвика безпокойство и стрес у кучето. По време на социализацията то трябва да привикне да приема спокойно всички обичайни дейности, които ще съпровождат целия му живот. Сред тях са споделянето на храната без проява на агресия, къпането и подсушаването, ресането, почистването на ноктите, очите и ушите, посещението в лекарския кабинет, при фризьора и т. н.

Възможна ли е социализация на възрастно куче?

Принципно да. Но социализирането ще бъде доста по-бавно и по-трудно, ще изисква повече усилия, внимание и такт. Успехът ви ще зависи и от предишния опит на животното, доколко социализирано е то вече, дали преобладават положителните му или отрицателни преживявания с хората, с животните от неговия вид и от други видове.

Социализацията не е еднократно действие. Тя не приключва веднъж завинаги, след като кутрето навърши 3-4 месеца, нито дори след първата му година. Приучаването му към променящите се условия на средата и поддържане на добрите му навици в общуването с хора и животни ще продължат през целия му живот.

Готови ли сте за това?

Прочетете още:
„Възпитанието на кучето – ще се справите ли“
„Кучешки грип – как да го преодолеете“
„Как да отглеждате куче и котка заедно“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top