Копривеното брашно не е нещо, което ползвате всеки ден. Много от вас вероятно се чудят защо изобщо да го добавят към менюто си. Според нас имате три сериозни причини:
- Полезно е за здравето. Вярно, по-добре би било да похапвате вкусно приготвена млада коприва, но колко от вас го правят? А успявате ли да придумате децата си да куснат от нея? С копривено брашно, поднесено под формата на солен кекс например, ще ви е по-лесно.
- Обогатявате ежедневното си меню. В повечето домакинства обикновено се приготвят до десетина рецепти и две – три се пазят за празнични случаи. Защо да не разнообразите малко?
- Вкусно е. Комбинацията от копривено брашно, сирене и яйца е неустоима. Трябва да пробвате.
Копривеното брашно запазва полезните свойства на копривата. Богато е на желязо и други минерали (калций, мед, калий, магнезий, манган, цинк). Снабдява ви с витамини А, В, С, D, Е и К. Помага за подобряване на храносмилането, понижава риска от анемии, влияе добре на отделителната система.
Ако вече се изкушавате, предлагаме ви една рецепта за солен кекс със сирене и брашно от коприва. Направете го, ще си оближете пръстите.
Необходими продукти за соления кекс
4 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
1 ½ чаена чаша обикновено брашно
½ чаена чаша брашно от коприва
150 грама сирене
50 грама кашкавал
1 пакетче бакпулвер
1 чаена лъжица сол и 1 чаена лъжица захар
100 милилитра олио
Инструкции за приготвяне
Разбийте яйцата. Добавяйте едно след друго киселото мляко, олиото, захарта, солта, брашното и бакпулвера. Разбивайте леко след всяка добавена съставка.
Натрошете сиренето и го прибавете към получената смес.
Рендосайте кашкавала и добавете и него.
Намажете тавата, в която ще печете кекса с малко олио, поръсете леко с брашно и изсипете сместа. Пече се в предварително загрята фурна, на 150 градуса.
Приятно похапване!
А брашно от коприва можете да ползвате още за приготвяне на сосове, както и за да правите солени мъфини, хляб или крем супа. Експериментирайте, ще ви се услади.
Прочетете още:
Палачинки с бадемово брашно и сок от нар