Солен кекс с копривено брашно

- рецепта

Копривеното брашно не е нещо, което ползвате всеки ден. Много от вас вероятно се чудят защо изобщо да го добавят към менюто си. Според нас имате три сериозни причини:

  1. Полезно е за здравето. Вярно, по-добре би било да похапвате вкусно приготвена млада коприва, но колко от вас го правят? А успявате ли да придумате децата си да куснат от нея? С копривено брашно, поднесено под формата на солен кекс например, ще ви е по-лесно.
  1. Обогатявате ежедневното си меню. В повечето домакинства обикновено се приготвят до десетина рецепти и две – три се пазят за празнични случаи. Защо да не разнообразите малко?
  1. Вкусно е. Комбинацията от копривено брашно, сирене и яйца е неустоима. Трябва да пробвате.

Копривеното брашно запазва полезните свойства на копривата. Богато е на желязо и други минерали (калций, мед, калий, магнезий, манган, цинк). Снабдява ви с витамини А, В, С, D, Е и К. Помага за подобряване на храносмилането, понижава риска от анемии, влияе добре на отделителната система.

 Солен кекс

Ако вече се изкушавате, предлагаме ви една рецепта за солен кекс със сирене и брашно от коприва. Направете го, ще си оближете пръстите.

Необходими продукти за соления кекс

4 яйца

1 чаена чаша кисело мляко

1 ½ чаена чаша обикновено брашно

½ чаена чаша брашно от коприва

150 грама сирене

50 грама кашкавал

1 пакетче бакпулвер

1 чаена лъжица сол и 1 чаена лъжица захар

100 милилитра олио

Инструкции за приготвяне

Разбийте яйцата. Добавяйте едно след друго киселото мляко, олиото, захарта, солта, брашното и бакпулвера. Разбивайте леко след всяка добавена съставка.

Натрошете сиренето и го прибавете към получената смес.

Рендосайте кашкавала и добавете и него.

Намажете тавата, в която ще печете кекса с малко олио, поръсете леко с брашно и изсипете сместа. Пече се в предварително загрята фурна, на 150 градуса.

Приятно похапване!

А брашно от коприва можете да ползвате още за приготвяне на сосове, както и за да правите солени мъфини, хляб или крем супа. Експериментирайте, ще ви се услади.

Прочетете още:

Палачинки с бадемово брашно и сок от нар

Коприва – полезни свойства

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top