Смяна на козметиката по време на бременност

- необходима ли е

Някои жени спират да използват грим и козметични продукти, докато са бременни. Други не променят абсолютно нищо в навиците си по отношение на козметиката. Като всички крайности, и тези двете не са особено добра идея. Тялото на бременната жена се променя, кожата се разпъва, сухата коса може да стане мазна и обратно – добре е да полагате грижи за себе си. Все пак след като приключи бременността животът ви ще продължи и е добре да сте във форма.

Добавете крем против стрии към козметичните продукти, които използвате и избягвайте кремове, лосиони, шампоани, тонери, съдържащи следните съставки:

Козметика за бременниРетиноиди

Те са производни на витамин А. Често се използват в кремовете против бръчки, защото стимулират деленето на клетките и производството на колаген. Според лекарите високите дози витамин А могат да навредят на плода. Затова четете внимателно етикетите и не използвайте продукти, в чиито състав влизат: ретинол, ретинолова киселина, тазаротен.

Соя

Решила сте да минете на органична козметика, защото ви се струва по-безопасна? Чудесно! Избягвайте лосиони за лице и тяло, създадени на соева основа. Соята може да провокира хлоазма – това са тъмножълти или кафеникави петна, които се появяват по лицето на някои бременни жени. Затова, независимо дали ползвате био или традиционна козметика, избягвайте продукти, на чиито етикети пише: соя, фосфатидилхолин, текстурирани растителни протеини (TVP).

Салицилова киселина

Влиза най-често в състава на тонери и почистващи козметични продукти. Използва се и в мазилата за лечение на акне. Много жени страдат от акне по време на бременността. Внимавайте! Ако и вие имате същия проблем, консултирайте се с дерматолог и задължително четете етикетите на продуктите. Избягвайте всичко, което съдържа салицилова киселина, бета хидрокси киселина или BHA.

Това, че сте бременна е страхотно. Знаете, че сте с тази бременност започва изцяло нов етап от живота ви. Затова ви съветваме да помислите, да се консултирате с лекаря си и да влезете в с малко промяна в козметиката, която употребявате. Грижете се за себе си – колко по-щастлива, красива и самоуверена се чувствате, толкова по-здраво и усмихнато ще бъде вашето бебче.

Прочете още:

Бременност и хранене
Стрии при бременните
Грижа за кожата при бременните

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top