Смрадлика, тетра, кукуч – тази билка е известна под много имена и с множеството си лечебни свойства. ...

Смрадлика, тетра, кукуч – тази билка е известна под много имена и с множеството си лечебни свойства. Няма човек, който да не я е използвал поне веднъж. Листата на смрадликата са с високо съдържание на дъбилни вещества, поради което билката има мощно противовъзпалително действие.
Освен това тя притежава силен антиоксидантен ефект. Препоръчва се при дихателни проблеми – бронхит, кашлица и помага при лечение на стомашно разстройство и киселинен рефлукс.

 И все пак тази билка се използва най-често именно заради противовъзпалителните си свойства. Ще я срещнете като съставка в множество козметични продукти за лице и тяло, а ако се разровите, ще намерите и хиляди бабини рецепти за употребата на смрадлика.

Тя е особено подходяща за хора с чувствителна кожа, защото успява да увеличи защитните й функции, да премахне зачервяванията и усещането за стягане, което понякога може да е направо болезнено.

 Антибактериалните, дезинфекциращи и противовъзпалителни свойства на смрадликата я правят и една от важните съставки в бебешките козметични продукти и в продуктите за поддържане на хигиената на вашето съкровище.

  Кожата на бебето е много нежна и чувствителна – зачервява се лесно, по нея бързо се появяват обриви, а то не се чувства комфортно. В някои случаи – при подсичане на кожата на седалището и гениталиите, може дори да спре да уринира, защтото това е съпроводено с болка и парене.

  Ако вече имате подобен проблем, добре е да направите отвара от смрадлика и да сложите вашето съкровище да седне в нея. Билката ще премахне зачервяването и ще успокои кожата.

 Попитайте по-опитните дами около себе си. Те ще ви кажат, че като профилактична мярка против подсичане е добре да обтривате кожата на вашето бебе с тампон, напоен в отвара от смрадлика поне два пъти дневно. Ако пък не искате да се занимавате с варене, изстудяване и съхраняване на отвари, просто изберете подходящи бебешки кремове и почистващи продукти, които включват в състава си и смрадлика.

Прочетете още:
Грижа за кожата на бебето през зимата 
Детската козметика

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top