– приятел или враг?

Когато подложите лице на ласкавите слънчеви лъчи напролет след дългите мрачни и студени дни, ви е трудно да повярвате, че то може да е опасно. Мит ли е традиционното схващане, че небесното светило е не просто полезно, а безусловно нужно за човешкото здраве? Доколко са верни страховитите предупреждения за вредоносните слънчеви лъчи? Къде е балансът?
Ползите от излагането на слънце
Медицината и хилядолетният човешки опит са категорични – слънцето действа оздравяващо на организма като цяло и събужда защитните му сили. Укрепва имунитета, стимулира работата на нервната система, активира производството на витамин D, на серотонин и мелатонин. Повлиява добре псориазис, екземи, витилиго и др. Ускорява зарастването на раните и намалява възпаленията. Слънце и силна храна са две от основните препоръки при лечението на туберкулоза.
За всичко това са ви достатъчни до около 30тина минути дневно, при това не непременно на плажа. Дори когато сте на разходка на открито, получавате своята оздравяваща доза слънчева енергия.
Опасностите от прекомерното излагане на слънце
Забележете – вредно е слънцето не само по себе си, а прекаляването с него. Когато  продължително време се излагате на слънчевата радиация, незащитени от дрехи, опасните UV лъчи проникват дълбоко и нанасят вреди на дермата. Повтаря ли се това често, възстановителните сили на кожата отслабват и тя се състарява ускорено. Натрупват се дефекти в клетките, които водят до нежелани изменения и опасни заболявания. Освен сериозно изгаряне, можете да си тръгнете от плажа с алергични обриви.
Прекаленото излагане на слънце вреди не само на кожата. То е опасно за незащитените очи. Често води до дехидратиране, до прегряване, дори до топлинни удари, които могат да имат сериозни последици.
sun1
Как да се защитите от слънцето
Намалете до минимум самоцелното излагане на слънце, особено следобеда – между 11-12 часа и 17. Ако все пак ви се наложи да сте навън, носете свободни светли дрехи. Задължителна е шапката или кърпата на главата и качествените слънчеви очила.
Слънцезащитните продукти
Не всички на пазара са с еднакво качество. Залагайте на добри марки, следете на опаковката да пише, че има и UVА защита. Добре е в тях да са вградени съставки, активиращи самозащитата на кожата. Предлагат се продукти за различните типове кожа, за светла и за тъмна, противоалергични, овлажняващи и т. н.
Дори когато ползвате крем или гел със SPF50, това не значи, че като го нанесете веднъж, можете да останете на слънце, колкото си искате. Числото след трите букви SPF не означава времето. Означава само степен на защитеност от UVB лъчите и SPF15 е по-слаб от SPF 50 само с няколко процента – 93,34% срещу 98%.
Ако четете внимателно етикетите, ще забележите, че самите производители препоръчват да се разчита на едно намазване за около два часа – и то ако не се потите, не се мокрите, не се избърсвате. След всяко подобно действие трябва да нанасяте продукта отново – дори ако на него пише „водоустойчив“.
Когато се намажете 30-40 минути преди излагането на слънце, давате възможност на химичните филтри за UVА да достигнат до клетките на кожата , за да могат да неутрализират вредните лъчи, проникнали до тях.
Пазете се не само лятото и на плажа
Вредните лъчения достигат до земята дори в облачно и мрачно време. Затова свикнете да ползвате дневни кремове със защитен фактор. В този случай SPF15 е напълно достатъчен. Ако кожата ви е много светла и чувствителна, изберете с SPF30.
През зимата слънцезащитата е още по-наложителна, защото слънчевите лъчи се отразяват в снега и  радиацията става още по-силна. Това е и обяснението, защо в планината при минусови температури можете да изгорите по-зле, отколкото лятото на плажа.
На практика от вашето поведение зависи, дали слънцето ще ви е враг, или приятел.
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top