Слънцето и здравето

- вредно или полезно е слънцето?

Непрекъснато ни предупреждават за опасностите от слънчевите лъчи, но въпросът има две страни. Здравето ни в много голяма степен зависи от слънцето и това не бива да се забравя.

Био ритмите и слънцето

Биологичният часовник, който организира жизнените функции на организма ни, се настройва по ритъма светло – тъмно. За него определяща е слънчевата светлина. Затова придвижването на стрелките напред-назад пролет и есен и летенето през различни часови зони обърква био ритмите ни и предизвиква дискомфорт – за някои по-кратък, за други – по-продължителен.

Слънцето и синтезът на важни за здравето вещества

Веднага си мислите за витамин D. Знаете, че липсата му е опасна за най-малките и рахитът е едно от плашилата за млади родители. Дефицитът му е пагубен и за възрастния организъм – нарушава се усвояването на фосфора и калция, влошава се състоянието на костите – те стават крехки и лесно чупливи (остеопороза). Освен за костите, витаминът е важен за сърдечносъдовата и нервната система, за имунитета. Съществуват мнения, че недостигът му е условие за формиране на тумори и развитие на онкологични заболявания. Организмът си го произвежда сам под влияние на слънцето. Достатъчно е около 15тина минути дневно то да огрява кожата ви.

Слънчевата светлина активира в организма синтеза на вещества, действащи като натурални антидепресанти. С подобна функция е и серотонинът. Ниските нива на този хормон правят човека вял, тревожен, податлив на депресивни състояния. Оптималните му нива пък ни даряват с бодрост, спокойствие и самоувереност, дават ни лекота и способността по-лесно да се справяме с проблемите. Не случайно южните народи смятат себе се за по-щастливи, а северните по-често страдат от депресии.

Противовъзпалителното и лечебно действие на слънцето

Докосването на кожата от слънчевите лъчи ни кара да се чувстваме вълшебно. И това не е само усещане. Може би сте забелязали, че ранички и одрасквания заздравяват по-бързо лете.

В дерматологията са познати добрите антисептични и противовъзпалителни свойства на светилото. Не случайно състоянието на болни от псориазис се подобрява чувствително през лятото. Добре се повлияват и други кожни заболявания.

Какви други ползи за здравето носи слънцето?  

Постоянното и разумно излагане на слънчевите лъчи действа общоукрепващо и тонизиращо на целия организъм. Те стимулират формирането на бели кръвни телца, които изпълняват основно защитни задачи, и по този начин укрепват имунитета.

Слънцелечение се прилага при много инфекциозни заболявания – не само кожни. Примерно – излагането на слънце е важно за болните от туберкулоза.

Топлинното и ултравиолетово излъчване разширява кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане и подобрява кръвообращението. При равни други условия хората, престояващи по-дълго на слънце, имат по-добър метаболизъм, което от своя страна влече по-малко рискове за болести, свързани с обмяната и затлъстяването.

Слънцето се свързва с повишение на половите хормони и засилено сексуално желание и при двата пола.

Защо тогава непрекъснато ни предупреждават, че слънцето е вредно?

Вредна е злоупотребата с излагането на слънце – както впрочем и всяка друга злоупотреба – с храна, напитки, лекарства и т. н. Полезни са разходките сутрин и в късния следобед в свободни, светли дрехи и с шапка на главата. Можете да четете книга или да слушате музика на сянка, да работите по хлад в градината.

Слънцето укрепва здравето ви и ви кара да изпитвате лекота, радост и спокойствие. Възползвайте се, но не прекалявайте!

Прочетете още:

„Слънцето“

„Какви са последиците от слънчево изгаряне?“

„Продукти за след слънце“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top