Слънцезащита за лице

 – защо е важна

Чудите се колко истина има в твърденията, че слънцезащитният крем за лице трябва да се носи всеки ден, независимо от сезона. Може би става дума за поредния търговски трик?

Особености на UV лъчите

UVB причиняват слънчевите изгаряния, а UVA проникват в дълбочина и увреждат клетките, като провокират израждането им в туморни. Смятат се за главните виновници за стареенето на кожата и за ранните му белези – петна, фини линии, бръчки.

Лъченията преминават спокойно през облаците. UVB са по-характерни за лятото, UVA са около нас през цялата година. Повечето видове стъкло пропускат по-голямата част от UVA лъчите.

Това ще рече, че откритите части на тялото – и особено лицето –  зиме и лете са непрекъснато изложени на влиянието на ултравиолетовата радиация. Фактът, че в мрачно и студено време не получавате слънчеви изгаряния, не отменя разрушителното действие на UVA върху клетките на кожата.

Рисковете за кожата на лицето

Лицето е непрекъснато изложено на външните влияния – не само на слънчевата радиация, но и на студа и горещината, на изсушаващия вятър, на влагата и сухия въздух, на замърсителите в околната среда. Това много често превръща кожата в суха, дехидратирана, чувствителна. Лишава я от хидролипидния ѝ филм и разрушава защитната ѝ бариера. Прави я изключително уязвима и податлива на раздразнения и увреждания.

Без специални грижи процесите на стареене се ускоряват и задълбочават. Хиперпигментацията, несъвършенствата и бръчките стават все по-видими.

Какво правят за вас слънцезащитните кремове за лице

Дерматолозите казват, че ако трябва да изберете един-единствен продукт за лице против стареене, то той трябва да е слънцезащитен крем. Каквито и съставки да има в другите ви формули за рутинна грижа, те не могат да ви защитят от слънчевата радиация, нито да компенсират щетите, нанасяни от нея ежедневно.

Модерните слънцезащитни кремове не просто пазят от слънцето, но едновременно с това хидратират и подхранват, насочени са против хиперпигментацията и намаляват рисковете от появата на нови петна. Подкрепят клетъчните функции, устойчивостта на клетките на ултравиолетовите лъчения и оксидативния стрес, който те причиняват.

Тонираните продукти уеднаквяват тена на кожата, придават ѝ сияйност и здрав, жизнен вид. Забавят стареенето веднъж като предотвратяват уврежданията и втори път – с биоактивните си съставки, стимулиращи здравето на клетките.

Освен формулите с химични съставки все по-търсени са тези с минерални – цинков оксид и титанов диоксид. Те са особено препоръчителни при чувствителна кожа, при деца, при склонност към алергии.

Слънцезащита за лице

Как да изберете своя ежедневен слънцезащитен крем за лице

Богатото предлагане  ви позволява максимално да индивидуализирате своя избор. Той се определя от:

  • вашия тип кожа – мазна, комбинирана, нормална, суха, чувствителна;
  • различните ѝ здравословни състояния и проблеми;
  • тенът, който имате по рождение, и склонността ви да изгаряте;
  • склонността ви към алергични реакции;
  • възрастовите ви характеристики.

Избирайте широкоспектърни продукти – познатият ви слънцезащитен филтър (SPF) блокира само В лъчите, а широкоспектърните защитни кремове за лице спират и А лъчите.

Имайте предвид, че при нанасянето на слънцезащитния крем пестеливостта вреди. Използвайте количеството, препоръчано от производителя, и при потене или мокрене нанасяйте повторно. Действието и на най-високият SPF фактор трае около 2 часа.

Макар че обикновено се говори за слънцезащитен крем, формулите могат да са в различна форма – лосиони, спрейове, емулсии, флуиди, гелове, дори стикове. Намерете най-подходящия за вас и не забравяйте да го използвате!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top