Защита от слънцето

- как да предпазим децата?

С настъпването на летния сезон, почивките и пълноценното време със семейството са на хоризонта. Но за да можем да се насладим изцяло на тях, важно е да бъдем подготвени. Слънцезащитата е обширна тема, но едно нещо за нея е ясно: не можем да прекараме лятото без нея. Освен за себе си, като родители сме длъжни да осигурим подходяща слънцезащита и за своите деца. Продуктите за тях са различни, затова недейте да използвате един и същи флакон за цялото семейство. Какво още трябва да знаем за слънцезащитата за деца?

Ползи

Децата са в по-голяма опасност от слънчеви изгаряния не само защото прекарват доста време на открито, но и защото кожата им е много по-сензитивна от тази на възрастните. Дори и без видими изгаряния, когато децата не са защитени правилно от слънцето, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Неприятен факт е, че не винаги можем да забележим мигновено щетата от слънцето. Прочувания показват, че вредите от слънцето се проявяват около 20 години след непредпазеното излъчване. Тоест за да предпазите бъдещото здраве на децата си, трябва от сега да взимате мерки за тяхната защита от вредните UV лъчи. Слънцето може да им даде здравословно изглеждащ тен, но без правилната слънцезащита, щетата по кожните клетки ще бъде необратима. Не само на естетично ниво, но и за цялостното им здраве, UV лъчите са причинители на повечето кожни заболявания, като рак на кожата.

Кога да използваме слънцезащита?

За летните жеги вероятно всички се досещаме, че слънцезащитата е задължителна. Но дори и при по-умерени температури, облачно време или на високо в планината, слънчевото греене представлява сериозна опасност. Нанасяйте слънцезащитата поне 20 минути преди излагане на слънце за да ѝ дадете шанс да попие качествено в кожата. Това да се намажете и веднага да излезете е като да гледате директно в слънцето няколко минути и чак след това да се сетите да сложите слънчеви очила. Другото важно правило е да нанасяме наново слънцезащита на всеки 2 часа. За да продължава да има ефект цял ден, трябва да се слага нов слой от крема или спрея, който ползваме също и след допир с вода. След като децата са били в басейна или в морето, подсушете ги и нанесете отново слънцезащита. Проверявайте срока на годност на слънцезащитните кремове и внимавайте като използвате продукти от миналата година.

За летните жеги, използвайте поне 30 фактор слънцезащита и по-висок (около 50) за лицето. Използвайте специализирани детски продукти за слънцезащита. Когато и вие редовно си слагате слънцезащита, така децата ви ще могат да ви ползват за пример.

Още начини да предпазим децата от слънцето

Въпреки че слънцето е важен източник на витамин D, този необходим витамин може да се набави и чрез храненето по безопасен начин. При възможност, избягвайте часовете на деня между 10 и 15, когато слънцето грее най-силно. Може също да снабдите децата си със слънчеви очила и шапки, но имайте предвид, че това не бива да замества употребата на слънцезащита с SPF. Търсете места на сянка, за да може децата да дишат свеж въздух без опасност за здравето на кожата им.

Прочетете още:
С деца на море
Бебето и пробиотиците

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top