След биберона – чаша

За да пие от чашката обаче бебчето първо трябва да се е научило да седи с опора...

Бебокът трябва да се приучи да пие от чашка преди първата му годинка, защото след тази възраст съпротивата срещу „новия метод“ на пиене е много по-упорита. Това е така, защото мъникът най-вероятно ще реши, че се опитват да му отнемат правото да… бозае.

Въпреки това, причуването към чашката отрано ще облекчи неизбежната в по-късен етап раздяла с шишето и гърдата. Бебокът научава, че има и други начини да получи течност и улеснява възрастните, когато нямат шише подръка. Психолозите приемат, че петият месец е най-подходящ за привикване към новото.

За да пие от чашката обаче бебчето първо трябва да се е научило да седи с опора. Когато това стане, изберете подходяща нечуплива чашка, устойчива и с тежко дъно. Някои деца предпочитат чаша с една или две дръжки, други се справят по-добре с чаша без дръжка. Някои чашки предлагат плавен преход от сучене към пиене – те са с капак с различни накрайници и от тях може да се пие на малки глътки.

Когато предложите чашата за пръв път, детето трябва да е сигурно седнало, най-добре на коленете ви или на детското столче. В чашата отначало сложете само вода, след това пробвайте и със сок.

Педиатрите съветват да се използва методът една глътка, като в чашата се сипва малко течност. В устата на детето се вливат няколко капки, след което чашата се маха, за да може мъникът да преглътне и да не се задави. Най-вероятно течността ще изтече от устичката, но при достатъчно търпение малчо бързо ще свикне да пие по новия метод. За целта трябва да го поощрявате. Нека само вземе чашката от ръцете ви, за да опита.

Същевременно трябва да бъдете подготвени и за неодобрение – ако детето упорства и отказва да пие от чаша, не го принуждавайте, а изчакайте няколко седмици. Следващият път предложете друга чаша и се опитайте да го направите тържествено, за да се почувства малкият човек важен и значим. Нека първо си поиграе с празната чашка, след това сипете вътре малко вода, а после от любимия му сок. А сега – време е за безалкохолни коктейли – в компанията на вашия дечко!

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top