Сладостта на фурмите

Арабско поверие гласи, че шест фурми са достатъчни , за да се пребориш с лъв, да пребродиш целия оазис и да запазиш силите си а цяла нощ с жена...

„Като фурма за теб нощта ще бъда сладка, никабът* ми надолу, когато пропълзи…”

(Р. Даскалова)

Арабско поверие гласи, че шест фурми са достатъчни, за да се пребориш с лъв, да пребродиш целия оазис и да запазиш силите си за цяла нощ с жена. Доказан факт е, че фурмите наистина подобряват работата на мозъка, като укрепват физическата издръжливост както през деня, така и през нощта. Ценните качества на този плод съвсем не са преувеличени. Научните изследвания върху състава им показват високо съдържание на глюкоза и фруктоза до 75%, а не захароза – по това те си приличат с меда. Богати са на соли и минерали, съдържат фосфор, мед, желязо, цинк, калий, натрий, алуминий. В състава им участва селен, който укрепва имунната система и предпазва от ракови заболявания. Притежават 23 вида аминокиселини, които липсват в другите плодове. Ако имате лениви черва, фурмите са чудесно средство да улесните тяхната перистатилка, благодарение на фибрите, които те съдържат. Препоръчват се при анемия и недохранване.

Тези великолепни плодове съдържат фолиева киселина, затова са много полезни за бременните жени. Те имат положително действие по време на раждането – съдържат окситоцин, който предизвиква контракции на матката и улеснява излизането на плода. След раждането консумацията на фурми улеснява лактацията и обогатява състава на кърмата.
БИ ФИТ съветва: включете в ежедневното си меню този незаменим за здравето Ви плод, който може да намерите в нашата дрогерия в удобната за консумация форма без костилки ).
*(от арабски език: никаб – част от облеклото на мюсюлманските жени, което покрива лицето изцяло и остава само тесен процеп за очите)
Маргарита Атанасова
Към останалите статии от тази тема:

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top