Бъдни вечер

– десертите на трапезата

Ритуалната вечеря за Бъдни вечер включва и характерни десерти. Ще ви предложим няколко рецепти – традиционни, лесни и вкусни:

Ошаф

Измийте около четвърт килограм сушени плодове – ябълки, круши, сини сливи без костилката, череши, вишни. Залейте ги с около 2 л студена вода и ги варете на тих огън. След 15 до 30 минути от завирането – в зависимост от плодовете – ошафът е готов.

Ако го предпочитате натурален – като аромат и вкус, оставете го да се охлади и поднесете. Но можете да обогатите аромата и вкуса с пръчица канела и няколко зрънца карамфил, които се поставят в началото на варенето. За свежест пуснете и парченца лимонова кора. Когато добавяте мента, добавете листенцата във вече охладения ошаф.

Ако искате да е по-сладичък, сложете захар на вкус още докато ври. В случай, че предпочитате да подсладите с мед, добавете го, когато ошафът е малко поизстинал, за да не се разрушат ценните вещества в него. Поднесете студен. Можете да го направите с всякакви сушелки – включително от екзотични плодове. Класиката е с микс от круши, ябълки и сини сливи.

Печена тиква

Почистете тиквата и я нарежете на парченца колкото дланта ви. Поставете върху тава, застлана с хартия за печене. Поръсете със смляна канела и орехи и печете до готовност – познава се по примамливия аромат. Ако тиквата е сладка, тя няма нужда от подсладител. Но можете да намажете парченцата предварително с мед и тогава да ги наръсите с орехите и канелата. Хапва се студена.

Тиквеник

Почистете и настържете на едро около 1 кг тиква. Задушете я в дълбок тиган с около ½ чаена чаша олио и 1 чаена чаша захар. Когато тиквата промени цвета си и омекне, а водата се изпари, добавете 1 чаена чаша смлени орехи, една шепа стафиди и 1 чаена лъжичка канела. Разбъркайте добре и дръпнете от огъня.

Необходими са ви 1 пакет кори. Вземете първата кора, капнете малко олио, покрийте я с втората, поръсете олио и върху нея. Върху втората кора насипете от плънката по дългата страна, навийте на хлабаво руло и завийте на охлювче в центъра на добре намазнената тава. Повтаряйте до свършека на корите. Намажете навитата баница внимателно с малко олио.

Преди да започнете работа, включете фурната да загрее до 170 – 180 градуса. Пъхнете готовата тава във фурната. Печете за около 40 минути – докато баницата се зачерви приятно. Ако има опасност да прегори, преди да се е изпекла отдолу, покрийте леко с фолио, без да го захващате за тавата.

Извадете, пръснете отгоре с малко студена вода и покрийте веднага с няколко ката кърпи, за да се задуши. Като поизстине, нарежете и поръсете с пудра захар. Тиквеникът се поднася студен.

Баница с ябълки

Ако не обичате тиква, направете баница с ябълки с 1 пакет кори.

Почистете и настържете на едро около 1 кг ябълки. Поръсете ги с 1 чаена чаша захар, разбъркайте и оставете да се отцедят. После добавете 1 чаена чаша орехи, една шепа стафиди, 1 чаена лъжичка канела. Ако ви се стори, че има още доста сок, смелете 1-2 обикновени бисквити и ги добавете в плънката. Разбъркайте добре. Когато правите вита баница, действайте като при тиквеника.

Можете да оформите и отделни рула, които да изпечете в правоъгълна тава. За тях слагайте по три кори, като леко наръсвате с олио всяка. Поставете обилно плънка по дългата страна и завийте хлабаво. Преди да навиете, подгънете двата края навътре, за да не се изсипва плънката при изпичането.

За по-богат вкус подмажете тавата с малко краве масло, вместо с олио, отгоре също намажете с масло. Печете във фурна, загрята до около 160 градуса за 40 – 50 минути. Извадете, пръснете леко със студена вода, покрийте с няколко ката кърпи. Като изстине, нарежете и поръсете с пудра захар. Сервирайте студена.

Баницата с ябълки е по-вкусна като постои, затова я пригответе ден-два преди Бъдни вечер.

Да ви е сладко!

Прочетете още:
Бъдни вечер – какво да приготвите за трапезата

Празничната трапеза и хранителните претенции
Аквафаба – как да заместите яйцата

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top