Симптоми на есенната депресия

- виж повече

Може би вече ви е писнало да слушате за есенната депресия. Септември се изтърколи, октомври също, зимата идва, така че няма какво да се обсъжда – подминала ви е и тази година.

Грешите! Пикът на есенната депресия е през октомври и ноември, затова не сте застраховани и е добре да се наблюдавате. Симптомите ѝ са такива, че лесно може да ги пропуснете и да се чувствате зле без да разбирате защо. А ако я хванете навреме, лесно можете да се отървете от нея.

И така, следете се за:

  • постоянно усещане за потиснатост и безсмислие – има моменти, в които подобни настроения връхлитат човека, но те отшумяват сравнително бързо. Ако вие се будите потиснати и не искате да правите нищо, защото и без това всичко е безсмислено, вероятно имате по-сериозен проблем.
  • Липса на концентрация, непрекъснато желание за сън, постоянна умора и апатия – повечето хора смятат, че просто са се преуморили и имат нужда от дълга почивка. Тя няма да помогне. Причините за подобно състояние при есенната депресия са малко по-различни.

 

  • Раздразнителност и резки промени в настроението – според близките ви всеки опит за общуване с вас завършва с необяснимо раздразнение и повишаване на тон от ваша страна. Според вас всички са се наговорили да ви дразнят. Ако и двете страни поддържат версиите си повече от един цял ден, вероятно става въпрос за нещо по-сериозно от „всички малко сме се поизнервили“.

 

  • Силно повишен апетит, но не за какво да е, а предимно за бързи въглехидрати.

depresia 2 

Ако всички симптоми, изброени по-горе, се отнасят и за вас, то есенната депресия вече ви е дошла на гости. Напомняме ви още веднъж какви са причните за нея.

Естествената слънчева светлина намалява, което води до намаляване на серотонина (хормонът на щастието) в организма. Липсата ѝ провокира и повишаването на мелатонина – хормонът, който регулира циркадния ритъм. Това води до постоянна сънливост и почти непрекъснато чувство за глад. Синтезирането на по-малко витамин D пък е причината за раздразнителността и повишената ви чувствителност.

Писали сме доста за това как да се справите с есенната депресия. Припомнете си някои статии и прилагайте съветите от тях на практика. Бързо ще усетите подобрение.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top