Симптоми за хормонални проблеми при жените

- виж повече
Симптоми за хормонални проблеми

Често сте в лошо настроение, чувствате се уморена, забелязвате, че качвате килограми – знаете ли на какво се дължи това? Вероятно отдавате тези промени на стрес, на емоционални проблеми, на обездвижване. Може и да сте прави. Но е възможно това да е начинът на тялото ви да сигнализира за хормонални проблеми. Хормоналният дисбаланс се открива трудно. Симптомите му могат да са отнесат най-малко към десетина други заболявания. А колкото повече забавяте овладяването на хормоналните проблеми, толкова по-сериозно те застрашават здравето и влошават качеството на живота ви.

Запознайте се с някои знакови симптоми за хормонален дисбаланс.

Раздразнителност и лошо настроение

Едва ли изведнъж сте станала сприхава и с проклет характер. Изпитвате необяснимо безпокойство, дразните се лесно, в депресия сте – това са често срещани симптоми на хипотиреоидизъм, при който нивата на тироидния стимулиращ хормон са силно завишени. Проблемът е характерен по-скоро за дами над 40 години, но ако постоянно сте в лошо настроение и не намирате причините за това, консултирайте се с ендокринолог, независимо на каква възраст сте.

Постоянна умора

Усещането за постоянна умора, при положение, че спите добре и дори повече от обикновено, също може да е симптом на хипотиреоидизъм. Но може да се окаже, че имате проблеми с нивото на кортизола. Ако в по-късните часове на деня редовно изпитвате усещане за празнота и се чувствате уморени без особена причина, то най-добре е да се посъветвате и със специалист ендокринолог, и да си направите необходимите изследвания.

Постоянно качване на килограми

Не всички проблеми с теглото идват от лошо хранене и липса на движение. Причина за напълняване може да е и нарушеното производство на кортизол. Обикновено проблемът се появява, когато сте подложена на силен стрес продължително време. Възможно е нивото на кортизол да стане по-високо от нормалното и да започне натрупване на тлъстини в областта на корема.

Ниско либидо

Желанието ви за секс внезапно изчезва или се проявява все по-рядко и причината за това не са отношенията с партньора ви. Причината може да е в дисбаланс при андрогенните хормони.

Твърде обилно изпотяване

Често срещан проблем при дамите в менопауза. Но дори да сте далеч от критическата възраст, ако забележите, че се потите прекомерно, консултирайте се с лекар, не търсете само козметично решение на проблема.

Обилните нощни изпотявания също може да са знак за хормонален дисбаланс.

Симптоми за хормонални проблеми

Безсъние и проблеми със съня

Накъсан сън, безсъние – почти всички дами в менопауза имат тези оплаквания. Причината е в промените на хормоналния баланс, които се извършват в тялото им. Проблемът е, че нивото на хормоните по принцип се регулира по време на сън и ако не потърсите помощ, нещата само ще се влошават.

Ниските нива на естроген, както и понижените нива на тестостерон, могат да са причина за безсъние при дами на всякаква възраст.

Падане на косата или прекомерно окосмяване

Загубата на коса е особено стресираща за една жена. Причините за това може да са много и различни, но една от тях е недостигът на тестостерон. Не губете време, а се обърнете към специалист още щом забележите, че косата ви започва да капе прекомерно или губите цели кичури.

Прекомерното окосмяване пък обикновено е знак, че нивата на тестостерон са твърде високи. Вземете бързи мерки. Наличието на твърде много тестостерон в женския организъм потиска овулацията, което води до безплодие.

Както казахме, всички тези симптоми може да са знак и за съвсем други проблеми – и да имате нужда само от почивка, здравословна храна и по-малко стрес. Но не изключвайте възможността за хормонален дисбаланс и ако имате съмнения, се съветвайте с лекар.

Прочетете още:
Билки и храни за балансиране на хормоните
Болести, от които се пълнее
Менопауза

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top