Грип и Covid-19

- различавате ли симптомите

Бяхме свикнали по това време на годината да боледуваме от грип. Сега за грип почти не се говори, защото върлува поредният вариант на COVID-19 – Омикрон. Но от време на време лекарите напомнят, че не е невъзможно да се появят и грипни вируси. Дали можете – според наблюдаваните симптоми – да прецените от какво се разболявате?

Симптомите на грипа и COVID-19 почти съвпадат

Това е така, защото и двата вируса причиняват инфекции на дихателните пътища, които в началото се развиват доста еднакво. Можете да се оплаквате от:

 • главоболие;
 • температура и втрисане;
 • хрема или запушен нос;
 • болезнено гърло;
 • отпадналост;
 • кихане и кашлица;
 • мускулни болки или болки в тялото;
 • задух или затруднено дишане;
 • повръщане и/или диария;
 • промяна или загуба на вкус и/или мирис, въпреки че това е по-често при COVID-19.

Медицинските власти предупреждават, че на практика без лабораторно изследване няма как двете инфекции да бъдат различени – особено в началото. Още повече, че така или иначе те протичат доста различно при различните пациенти – от безсимптомно през различна степен на проявление до бързо влошаване.

Белезите, които почти категорично говорят за COVID-19 са:

 • посивяване (посиняване) на устните, кожата, ноктите;
 • постоянна болка и/или усещане за натиск в гърдите;
 • обърканост;
 • сънливост, невъзможност да останете будни, трудно събуждане.

Веднага щом забележите подобни симптоми при себе си или при близък, потърсете спешна медицинска помощ. Трудно е да бъдат изброени всички симптоми, които биха могли да се проявят. Всяко отклонение от нормалното ви състояние, което ви притеснява, трябва да коментирате с лекаря си.

Разлики при развитието на двете инфекции

Типична разлика е, че грипът се проявява много по-бързо и по-рязко от COVID-19 – понякога буквално от няколко часа до едно денонощие – средно от 1 до 4 дни от срещата с вируса. При  COVID-19 симптомите се проявяват по-бавно и могат да минат от 2 до 14 дни след заразяването, докато започнат оплакванията. Проблемът е, че обикновено човек не разбира къде и кога се среща с вирусите. Все пак, особено ако живеете по-изолирано, можете да пресметнете сравнително точно кога е било последното рисково събитие.

Друга важна разлика е, че повечето болни от грип оздравяват сами, без специално лечение за седмица-две и много малка част имат необходимост от хоспитализиране. При пандемичния коронавирус доста по-голям дял от заболелите имат нужда от хоспитализация (поне при вече познатите варианти).

Макар че и двата вируса могат да доведат до тежки усложнения и рискове за здравето и живота, това по-често се случва на заразените с COVID-19. По-високи са опасностите за възрастни, бременни, хора с хронични заболявания. Най-честите усложнения са пневмониите и дихателната недостатъчност, синдромът на остър респираторен дистрес, сепсисът. Инфекциите могат да се отразят на сърцето и на другите важни органи, влошават съществуващите хронични заболявания и могат да причинят вторично заразяване с гъбички или бактерии. По-чести са бактериалните инфекции при грипа.

Притеснителни са така наречените пост-COVID състояния. Това са набор от симптоми, които продължават след преболедуването или се проявяват дори месеци след заразяването – дори когато боледуването е било леко или безсимптомно.

Вирусите на COVID-19 са доста по-заразни от вирусите на грипа.

Профилактика срещу грип и COVID-19

Вирусите, предизвикващи двете заболявания, се разпространяват по един и същ начин – въздушно-капков. Затова предпазването с маски и поддържане на дистанция от другите са еднакво полезни и в двата случая. Честото миене на ръцете и дезинфекциране на частите в жилището, офиса и обществените места, постоянно докосвани от хората, също помагат.

Поддържането на организма здрав и силен с балансирано хранене, физически упражнения, достатъчно сън и прием на хранителни добавки при нужда е от полза за защитните му сили, за имунитета. Лекарите препоръчват и ваксиниране – срещу актуалните грипни вируси и срещу корона вируса. Между двете ваксини трябва да има поне две седмици разлика. Те намаляват риска от заразяване, правят боледуването по-леко и силно снижават вероятността от нежелани последици.

(По материали на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) – САЩ)

Прочетете още:
„За“ или „против“ ваксините

„12 храни срещу настинката“
„Бета глюканите – каква е ползата от тях“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top