Силиконови зърна

- втора част

Как се поддържат, как се поставят и как се поднасят на бебето

В първата статия за силиконови зърна ви разказахме какво представляват те, кога е добре да се използват и какви рискове крие употребата им. Обърнете внимание на още няколко важни неща преди да посегнете към тях.

Как се поддържат силиконовите зърна

Грижата за тях не е голяма. Почиствайте ги с топла вода и препарат за миене на съдове след всяко кърмене. После ги прибирайте в кутийката им или в контейнер, за да не се цапат и прашат. Изварявайте ги или ги пускайте в стерилизатора за шишета и биберони веднъж дневно. Проверявайте ги редовно за надраскване и повреди. Ако забележите, че силиконовото зърно е повредено, не го ползвайте, сменете го.

Как се слагат силиконови зърна

Изплаквате гърдата си и изцеждате малко мляко. Така ареолата омеква и бебето я захваща по-лесно. Навлажнявате силиконовото зърно по края на шапчицата, за да се прилепи по-добре към гърдата.

След това хващате зърното си внимателно и поставяте силиконовото върху него.

Силиконовите зърна са правилно сложени, ако се наведете без те да паднат от гърдите ви.

 

Как се слага бебето на гърда, когато ползвате силиконови зърна

Много е важно да го поставите по същия начин, по който и ако сте без силиконово зърно. Тъй като зърното ви, покрито със силиконовата шапчица, прилича много на биберон, лесно може да се подведете и да го пъхнете в устата на детето. Не го правете!

Проблемът е, че по този начин учите детето да си дърпа езика назад, както когато пие с биберон от шише. Така при опит да засуче бебето издава отново езика си напред и всъщност избутва гърдата. Това го прави раздразнително, стресира го, то започва да плаче. В някои случаи може изобщо да откаже да суче. Затова правете всичко все едно нямате силиконови зърна.

Припомнете си отново в какви случаи се препоръчва употребата на силиконови зърна и изберете внимателно модела и размера на вашите. Важно е бебето да може да ги обхваща и да е сигурно, че суче правилно. Успех!

Прочетете още:

Силиконови зърна – Кога се ползват и крие ли рискове употребата им

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top