Сива (келтска) сол

- ползи за здравето

Чували ли сте за келтска морска сол? Ако се стремите да водите здравословен начин на живот, вероятно нейните полезни свойства вече са ви познати. Ако пък случайно сте пропуснали този вълшебен заместител на обикновената готварска сол, препоръчваме ви да наваксате с информацията. След това решете дали си струва да я опитате.

Сивата или т. нар. келтска морска сол се добива по северозападното крайбрежие на Франция. Тя се получава изцяло по естествен път – събира се от езера с глинесто дъно, които се намират близо до брега и от които водата вече се е изпарила. В нея се съдържат живи минерали и микроелементи, които я правят не толкова солена, колкото обикновената сол и по-полезна за здравето. Това, че не се обработва допълнително позволява на морската келтска сол да запази полезните свойства на своите около 80 живи елемента. В нея има калций, желязо, магнезий, манган, калий, цинк и йод.

Келтската сол помага за подобряване на храносмилането, прави организма по-устойчив на инфекции и участва в поддръжката на алкално-киселинния баланс. Наличието на магнезий спомага излишният за организма ви натрий да бъде изхвърлен бързо.

Морската сива сол намалява задържането на вода, стимулира производството на слюнка и помага за дренирането и премахването на вредните вещества.

Според някои изследвания, тя действа имуностимулиращо и дава допълнително енергия на организма. Съдържащият се в нея йод ви защитава от вредните въздействия на околната среда, а природният анитхистамин облекчава алергиите.

Някои лекари предписват морската келтска сол при лечение на надбъбречната и щитовидната жлеза. Често се случва да я препоръчват и при главоболие и проблеми със синусите.

Влезте в някой био магазин или дрогерия с щанд за био продукти и попитайте келтска морска сол. Със сигурност ще намерите. Използвайте я за готвене около месец и сами ще се убедите в ефекта й. След това няма й да помислите за обикновена готварска сол.

Прочетете още:

Шуслерови соли 

Шуслерова сол 8
Шуслерова сол 9

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top