Био сертификати

- какво означават те?

Някои от най-разпознаваемите знаци върху стилните опаковки на биокозметиката са с родина Германия.

BIO-SIEGEL серификатBIO-SIEGEL е държавен знак за биопродукти. Той е въведен през 2001 от Федералното Министерство на храните, земеделието и потребителската защита на Германия, за да помогне на потребителите по-лесно да се ориентират в разнообразната и не винаги коректно поднесена информация за качествата и произхода на продуктите, предлагани на пазара като „био”. Поставя се само върху продукти и хранителни стоки, които се произвеждат и контролират в съответствие с европейските регламенти за екологично земеделие и производство. BIO-SIEGEL внася яснота, единство и надеждност в обозначаването на биопродуктите.

BDIH2 серификатBDIH е сдружение на немски предприемачи – производители и търговци на продукти, свързани с хигиената и здравето на човека. Според строгите изисквания на BDIH-стандарта, разрешени за влагане в сертифицираната козметика са около 1/30 част от ползваните в масовото козметично производство продукти. Залага се на суровини от биоземеделието или диворастящи растения, на естествено отделяни от животните продукти и на изключително щадящи околната среда технологии. Според BDIH козметиката е „био”, когато 95% от съставките й, без водата и минералите, са сертифицирани като „био”. При производството на над 5000 продукта, сертифицирани от BDIH в цял свят, се спазват принципите на FAIRTRADE за справедлива търговия.

BCS ÖKO-GARANTIE сертификатBCS ÖKO-GARANTIE работи като частна независима сертифицираща компания в сферата на екологичното земеделие от 1992 г. Акредитирана е за контрол и сертификация според изискванията на различните пазари – Европейски регламент за биопроизводство, The National Organic Program на САЩ, Японския селскостопански стандарт за био-продукти и др. Консултира и контролира производители, преработватели и търговци не само в Европа, но и в Америка, Африка, Азия. Можете спокойно да се доверите на продуктите, белязани с този знак.

EcoControl сертификатEcoControl също е немска сертифицираща компания. Тя действа изключително в сферата на натуралната и биокозметика; суровините за нея, произведени от сертифицирани селскостопански биопродукти и производствените процеси. Освен преработения растителен материал, EcoControl сертифицира и системата за ръководство на качеството при самото производство.

ÖKO-TESTÖKO-TEST е знак за безопасност на продуктите, но не на сертифицираща организация, а на потребителско списание в Германия. Всеки месец около 1000 продукта се купуват анонимно от търговската мрежа и се дават за изследване в оторизирани независими лаборатории. Критериите на изследването се задават от ÖKO-TEST и те обикновено са формулирани така, че да се открият възможните вредни за здравето вещества. Твърде често тези критерии са по-строги от действащото законодателство. Не се прави разлика между биопродукти и такива, произведени по конвенционален метод.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top