Серамиди

– приложение и ползи

Вероятно вече имате навика да четете съставките на козметичните продукти и вероятно често срещате Ceramide. Ще видите името изписано на български по различен начин – серамиди, церамиди, дори понякога керамиди.

Какво представляват серамидите?

Общо казано – това са липиди (мазнини). Откриват се в клетъчните мембрани, където имат структурни и сигнални функции.

Серамидите представляват 50% от роговия слой на кожата. Заедно с холестерола и мастните киселини те формират липидната матрица, която като лепило държи заедно роговите клетки и осигурява бариерната функция на кожата. Не позволяват прекомерната загуба на влага и пазят от външни замърсители, от проникване на патогени. Освен това поддържат динамиката на жизнените процеси в кожните слоеве. До голяма степен тяхна заслуга е плътността, еластичността и младежкият вид на кожата, също гладкостта, здравината и силата на косата.

Защо намаляват серамидите?

Подобно на колагена и хиалуроновата киселина, с годините организмът постепенно забавя производството на серамиди. Те могат да бъдат увредени при някои заболявания, от прекомерното излагане на слънце, от химикали, от често миене с прекалено топла вода и агресивни препарати, от ексфолиране. Концентрацията им може да намалее при смяната на сезонните и при продължителния престой на сух въздух зимата, както и при грешки в менюто.

Серамидите намаляват в боядисаната коса. Отразява им се зле, ако прилагате много стилизиращи продукти, често я къдрите или изправяте.

Какви са последиците от намалените серамиди?

Когато серамидите са недостатъчни или увредени, кожата губи бариерните си способности, става по-тънка, пропусклива, суха и груба. Лесно дразнима е и зачервена, видимо дехидратирана. Много нежелани състояния, подобно на атопичния дерматит, се свързват с намалените серамиди в роговия слой. Появяват се първите фини линии и бръчки.

Намаляването им се отразява и на здравето на косата. Тя става чуплива и суха, губи блясъка и еластичността си.

Можете ли да се противопоставите на загубата на липиди?  

Въпреки че по правило най-добрата грижа за кожата се случва отвътре навън, в този случай приемането на хранителни добавки със серамиди без консултация с лекар не е най-разумното решение – особено ако сте с рисков липиден профил.

За сметка на това можете да включите в диетата си повече млечни продукти, яйца, соя, кафяв ориз, пшенични зародиши, сладки картофи, царевица и т. н.  Серамиди се съдържат и в  доста растителни масла – от слънчоглед, от коноп, в зехтина и др.

Какви ползи носят серамидите в козметиката?

Модерните козметични продукти за поддръжка на кожата съдържат серамиди. Те

  • възстановяват бариерно-защитните ѝ сили
  • поддържат я овлажнена, здрава и жизнена, запълват линиите и бръчиците
  • подобряват състоянието на кожата при редица проблеми и заболявания като екземи, псориазис, акне и т. н.
  • отразяват се добре на всички типове кожа и коса.

Нанасяйте козметиката със серамиди веднага след баня, за да могат те наистина да запазят влагата в кожата. Добър вариант е също и непосредствено преди слънцезащитния крем.

Ние ви предлагаме отлично подбрани продукти със серамиди. Разгледайте и поръчайте подходящите за себе си!

Прочетете още:
„Какво е капсула за лице“
„Ретиноидите“

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top