Семена от чиа

- чиа е цъфтящо растение от семейството на ментата ...

Чиа е цъфтящо растение от семейството на ментата, отглеждано в Мексико и Гватемала. Смята се, че семената от чиа са били част от ежедневното меню на ацтеките. Изследванията какви точно са полезните им свойства започват не много отдавна, може би преди около 30 години. Според резултатите от тях има поне 8 причини да включите семена от чиа в своето меню:

Съдържат фибри.

Да хапвате семена от чиа е един от най-добрите начини да си осигурите по-голямата част от необходимото ви количество фибри, които помагат за регулирането на метаболизма.

Богати са на Омега-3 мастни киселини.

Знаете, че есенциалните мастни киселини се съдържат най-вече в мазните риби и лененото семе. Семената от чиа са следващият най-богат източник на Омега-3 мастни киселини.

В състава им влизат калций и манган.

И двата елемента са важни за здравето на костите и зъбите. Редовното хапване на семена от чиа ще ви помогне да намалите риска от остеопороза.

Чия
Съдържат фосфор.

Както знаете, фосфорът е важен за мозъка и, също като калция и мангана, спомага за здравината на зъбите и костите. Освен това участва в синтеза на протеин важен за растежа на клетките и бързото възстановяване на тъканите.

Помагат за стабилизиране на кръвната захар и се борят с инсулиновата резистентност.

В състава им влизат триптофан и аминокиселини, които участват в регулирането на апетита и съня и карат човек да се чувства по-жизнен и в добро настроение.

Играят роля при намаляване на лошия холестерол и регулирането на кръвното налягане. Някои специалисти препоръчват консумацията на семена от чиа като превантивна мярка против проблеми със сърцето.

Засега резултатите от изследванията на възможността семената от чиа да действат като природно средство за лечение на диабет тип 2 са окуражителни, но все още няма пълни научни доказателства.

Спокойно можете да добавяте семена от чиа към салати, супи и напитки. Опитайте. И добър апетит!

Прочетете още:

Сусам 

Кедрови ядки 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top