Семената и зърнените

 – каква е разликата?

Всяка препоръка за здравословно хранене и диети включва употребата на зърнени и семена. Често авторите не въвеждат ясно разграничение между двете групи храни и оставате с усещането, че това са просто две различни думи за едно и също нещо. Но съвсем не е така. Те означават различни неща, които имат различно предназначение и носят различни ползи. В какво се състоят основните разлики между тях?

Какво е семе?

Това е онази част на растението, която осигурява възпроизводството му. Когато покълне, от него израства и се развива ново растение. Структурата му включва:

 • зародиш – частта, от която ще израсне новото растение, той е еквивалентен на ембриона при животните;
 • ендосперм – хранителният запас, който трябва да изхрани зародиша до момента, в който новото растение ще започне да се храни само;
 • семенната обвивка, която пази от увреждания, от наранявания, от вредители и от условията на средата.

Такива са сухите бобчета на бобовите, ядките, семенцата на зеленчуците, на цветята, семките и костилките на овошките. Има ги в доматите, гроздето, дините и т. н. Някои от тях са богати на хранителни вещества, имат добър вкус и човек отдавна ги използва за храна – слънчоглед, сусам, боб, елда, чия и др.

За да бъде разпространението им по-ефективно, голяма част от растенията  формират плодове – месеста обвивка, която е с приятен вкус за животните и за хората. Като пренасят плодовете от едно място на друго, те разнасят семената доста далече от майчиното растение.

Какво е зърно?

Това е плодът на така наречените зърнени култури (зърнено-житни – от семейство Poaceae или Gramineae) – пшеница, овес, ечемик, просо, ръж, тритикале, сорго, ориз, царевица. Те се състоят от:

 • зародиш;
 • ендосперм;
 • семенна обвивка;
 • перикарп, наричан още трици.

Тази четвърта част (перикарпът) е всъщност при зърнените това, което е сочното плодово месо при ябълката. Той е доста богат на хранителни вещества, макар те обикновено да се изхвърлят при производството на фините рафинирани брашна. Така че зърното е едновременно плодът и семенцето на зърнено-житните култури, които са определящи за изхранването на човечеството. Към момента по един или друг начин те осигуряват около половината от хранителната енергия, потребявана всеки ден от хората.

Разлики между семена и зърна?

 • Семената са оплодени растителни яйцеклетки, които съдържат зародиш за ново растение. Зърното включва и плода – плодовата тъкан и семенната обвивка са сляти.
 • Едните се събират, за да се засяват нови растения и само някои от тях, богати на хранителни вещества, се използват за храна. Другите се събират главно за храна.
 • Зърната са хранителни основно за сметка на плодовата си част. Семената – за сметка на зародиша.
 • Всички зърна се консумират, но не всички семена стават за храна.

Псевдозърнени храни

Елдата, киноата и амарантът, чиито семенца са много богати на хранителни вещества и се използват почти по същия начин, като зърнените, се наричат още псевдозърнени.

В съвременната кухня широко приложение намират и семената, и зърнените. Въпреки разликите в устройството и функциите им, и едните, и другите са сред базовите съставки на всяко здравословно меню и играят в него балансираща роля. Допълват се взаимно и носят много ползи. Дълго може да се говори за достойнствата и значението им, за начините и спецификите им на използване. И все пак – най-важният въпрос е участват ли те във вашата диета?

Прочетете още:
„Пшенични трици“
„Елда“
„Амарант“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top