Семейство и работа – как да ги съчетаем

- виж повече

Ако трябва да избирате между възможността да работите и да си гледате семейството или само да се грижите за дома, кое бихте предпочели? Харесвате това, с което се занимавате и сте твърдо решена да балансирате между семейството и работата? Напълно възможно е, не се притеснявайте. Да, ще ви бъде малко по-трудно в началото, но ако планирате и организирате нещата, балансът е съвсем постижим.

Определете за какви и колко дейности трябва да ви стигне времето

Работа, домакинстване, време за децата, време за партньора и време за вас. Вашият списък вероятно ще включва тези 5 точки. Помислете как е добре да ги подредите. Ако работите в офис, всичко ще е съобразено с работното ви време. Ако работите от дома си, ще ви е значително по-лесно да подредите дейностите, както ви е удобно. Но и в двата случая, имайте предвид следните съвети.

Поддържайте връзка с децата си, докато сте на работа

Ако работите в офис, и сте взела детегледачка, запишете няколко песни и стихчета, които тя може да пуска на детето, докато ви няма. Ако хлапето ви е по-голямо, обаждайте му се по телефона – не за да го контролирате, а за да си поговорите с него, да се поинтересувате как е минало в училище, какви са плановете му за остатъка от деня.

Разпределете с партньора си грижите за децата и домакинството

Бащите се справят чудесно с грижите за своите деца, независимо на каква възраст са те.  Отдават им се и домашните задължения. Просто им гласувайте доверие и не дръжте да правят всичко по начина, по който си го представяте. Обмислете също дали е възможно да пазарувате и готвите заедно. Така от задължение, това ще се превърне в част от вашето време заедно.

Не оставяйте неща за вършене в последната минута

Ако детето ви е първа смяна на училище, подготвяйте вашите и неговите дрехи, чантите ви – за работа и за училище, и всичко друго, което е необходимо, вечер. Така ще избегнете суматохата, караниците и излишните нерви сутрин.

Правете неща заедно – цялото семейство

Карайте колелета, ходете всяка неделя на сладкарница, четете книги, пътешествайте. Правете неща, които ви доставят удоволствие – това ще ви сплотява, ще ви кара да се чувствате близки и ще компенсира напрегнатите работни моменти. И не, гледането на телевизия не се брои. Разговаряйте един с друг.

Планирайте и давайте достъп до информацията на всички

Направете си семеен календар с място за писане. Нека да е шарен, весел, с ваши снимки и да стои на място, на което се вижда от всички и на височина, на която могат да го стигнат и най-малките членове на семейството.

Записвайте в него кой кога какво трябва да направи. Не пропускайте освен задачите, да впишете и удоволствията – семеен излет, на гости на баба, отпуска, училищен концерт, време за мама. Така всички ще знаят кога какво трябва да свършат и каква награда ги очаква за това в най-близко бъдеще.

Отделяйте време за партньора и за себе си

Понякога, заради работа и грижи по децата, пренебрегвате партньора си. Не правете тази грешка. Намирайте време един за друг. Организирайте своите малки бягства от домашното гнездо – след като поверите децата на баба им или на детегледачка, разбира се. Поддържайте страстта помежду си, говорете си, бъдете любовници и приятели, както е било преди появата на децата. Това е ключът към вашето щастливо семейство.

Не пренебрегвайте и себе си. Независимо колко е натоварено ежедневието ви, намирайте по половин час на ден, за да се погрижите за външния си вид, излизайте с приятели поне веднъж на седмица, най-много две и се опитайте да си отвоювате време за собствени занимания и удоволствия. Ако сте спокойна, доволна и наясно със себе си, лесно ще се справите с всичко останало.

Успех!

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top