Сао Палмето

- чудотворната сила

Увеличената простата и затрудненията при уриниране според някои статистики засягат половината от възрастните мъже. Така наречената доброкачествена простатна хиперплазия вече се среща и при хора доста под 40те години. Въпреки че медицината говори не за болест, а за физиологично състояние, засегнатите имат нужда от помощ. Наред с химическите препарати, предизвикващи различни странични ефекти,  много търсени са натуралните средства – билки и лечебни растения. Сред най-препоръчваните и най-използваните фитотерапевтични средства е екстрактът от сао палмето.

Лечебни са плодовете на палмата джудже

Палмата, наричана още Serenoa repens, расте много бавно, достига височина между 2 и 4 м и някои екземпляри живеят до 5 – 7 века. Произхожда от югоизточните брегове на Америка – Флорида, Южна Каролина, Алабама. Лилаво-черните ѝ плодовете се използвали за храна на добитъка и хората както от местното население, така и от европейските заселници. Лечителите ги препоръчвали при храносмилателни проблеми и при проблеми с възпроизводствената система. Смятало се, че облекчават страдания, свързани с простата, с яйчниците, при раздразнения на матката, прилагали се за стимулиране на млечната секреция при кърмачки, при еректилни дисфункции и т. н.

Славата на сао палмето накарала учените да започнат да го изследват още в края на 19ти век. Изследванията – макар и с противоречиви резултати – продължават и до днес. Оказва се, че силата на екстракта е силно зависима както от начина на подготовка на плодовете, така и от начина, по-който се извлича. Различните методи и дози, с които се провеждат проучванията, също обясняват разликите в  изводите и в мненията за потенциала на палмата джудже.

Какви ползи носи екстрактът от сао палмето?

Повечето фитотерапевтични изследвания върху свойствата на екстракта от Serenoa repens стигат до извода, че той

  • намалява никтурията (честото нощно уриниране);
  • подобрява простатната симптоматика;
  • действа противовъзпалително и противооточно;
  • подкрепя еякулацията, за разлика от някои от предписваните химически продукти, и подобрява сексуалните възможности.

Това се случва, поради способността на екстракта от сао палмето да потиска свръхпроизводството на дихидротестостерон, който предизвиква нарастването на тъканите на простатата. В някои изследвания се наблюдава промяна на съотношението между апоптоза (програмирана клетъчна смърт) и пролиферация (размножаване на клетките чрез делене), влияние върху хормона пролактин.

Някои изследователи смятат, че сереноа репенс, приемана преди оперативна намеса, облекчава протичането ѝ, повишава ефективността ѝ и възстановяването. Срещат се и обнадеждаващи мнения, че екстрактът от плодовете на палмата джудже забавя нарастването на рака на простатата.

Механизмите и посоките на действие на екстракта от сао палмето се дължат на сложния му състав. В него се откриват фитостероли (особено стигмастерол и бета-ситостерол), различни биофлавоноиди, ненаситени мастни киселини и др.

На пазара се предлагат множество продукти с екстракт от Сереноа репенс. Има и такива, регистрирани като лекарства. Макар и рядко, при приема на екстракта се появяват някои нежелани ефекти като главоболие и стомашни проблеми, неразположения. Поради сериозната концентрация в него на бета-ситостерол, приемът му може да е опасен за мъже със сърдечно-съдови проблеми.

Прочетете още:
„Легендите за мъжкото желание и можене“
„5 навика за по-добро представяне на мъжа в леглото“
„10 храни, подсилващи здравето на мъжа“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top