Ръчно правена козметика

– какво я отличава от останалите?

Всичко ръчно направено е модерно – от мебелите и дрехите до козметиката. Но какво представлява ръчно направената козметика? Изчерпва ли се с колелцата краставици на очите и маските с мед, мляко и яйце? И дали е по-добра от фабричната? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да се ориентирате, ако обмисляте да смените изцяло подхода си към грижите за кожата и търсите най-подходящия за себе си вариант.

Какво отличава ръчната козметика от домашно направената?

Въпреки че много марки handmade козметика започват живота си в дома на създателите си, тя има своите важни, регламентирани отлики от домашната.

Произвежда се за пазара

Най-отчетливата разлика е, че едната е изцяло за лична употреба в семейството. Ръчната се произвежда за пазара и производството ѝ се подчинява на законови регулации.

Използват се професионални съставки  

Когато приготвяте вкъщи кремче за лична употреба, избирате съставките по свое усмотрение и най-често сред тях няма професионални субстанции. Важното е полученото мазило да ви удовлетворява.

В ръчно приготвената се влагат професионални съставки, които гарантират ефективността на продуктите. Под „професионални съставки“ не разбирайте синтетични, макар че в употреба са и някои безвредни синтетични вещества. Става дума за растителни масла, билкови екстракти, хиалуронова киселина и други подобни.

Създава се в сътрудничество с козметична лаборатория

Ръчната козметика за пазара се изработва в тясно сътрудничество с професионална лаборатория по утвърдени след множество изследвания рецепти. Тя

  • подлежи на сертифициране за безопасност и трайност;
  • отговаря на утвърдените стандарти за технологични и хигиенни условия;
  • следва нормите за опаковане и етикетиране.

Ръчно направената козметика е по-резултатна, по-безопасна, с по-дълъг срок на годност и по-добър вид от домашната.

Какво отличава ръчната козметика от конвенционалната?

При handmade козметиката се използват максимално пресни суровини, всичко се нарязва, смила, смесва, разфасова и опакова на ръка. Продуктите се произвеждат в къси серии. Възможни са преки контакти между производител и потребител. Понякога производителите предлагат мазила, максимално приспособени за индивидуалните нужди на конкретния потребител.

Обикновено екипите са малки, съставени от емоционално мотивирани единомишленици с ориентация към:

  • разработване на изцяло натурални продукти или с минимална употреба на синтетични добавки;
  • щадене на околната среда и отказ от тестване върху животни;
  • партниране с доставчици, които следват принципите на устойчиво развитие;
  • рециклируеми опаковки с добри предпазни свойства.

Така често handmade козметиката се оказва не по-лоша от обявената като органична и/или натурална фабрично произведена козметика, дори и да не притежава сертификати.

По-добра ли е ръчно направената козметика от конвенционалната?

Няма коректен еднозначен отговор на въпроса. Определено масовата козметика съдържа вещества, които могат да са опасни и за кожата ви, и за природата. Но и handmade козметиката може да е опасна – има недобросъвестни производители и търговци. Ако я държите по-дълго отворена в неподходящи условия може да се стигне до бактериално замърсяване и т. н.

Прекалено ниската цена също е знак за повишено внимание. Вярно е, че брандовете ръчна козметика обикновено не правят големи маркетингови разходи, но пък и не печелят от обема.

Затова избирайте ръчно направената козметика внимателно, както всеки друг козметичен продукт. Четете съставките, проучете с какво име се ползва производителят, потърсете мнения на други потребители.

Добрата ръчна козметика ще ви достави приятни изживявания, ще върне свежестта на кожата ви и самочувствието ви. Пробвайте я!

Прочетете още:
„Минералната козметика“
„Био козметика – защо да я ползваме“
„Органичен и натурален не винаги значи полезен“ 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top