- особености и ползи

Пробвали ли сте истински ръжен хляб? Той е тъмен, сбит и леко влажен, по-тежък в сравнение с пшеничния. Има характерен приятен аромат, а ако е замесен с квас – и леко кисел вкус. Освен, че е много вкусен, той е и много полезен – особено ако е направен от пълнозърнесто брашно.
Особеностите на ръженото брашно
То е по-тъмно от пшеничното и леко сивее. Има значително по-малко глутен, което се отразява на хлебопекарните му свойства – печивата от него набухват много по-слабо. Можете да го използвате чисто или с примес на пшенично. Подходящо е за всички вкусотии (без тези, които изискват силно набухване).
От ръженото брашно се прави хляб по различни начини – със сода, с мая, с квас. Със содата става най-бързо. С квас – най-бавно, само втасването изисква понякога до 8 и повече часа. Но пък определено се получава най-добре и е най-полезен.
Невъзможно е хем да имате предимствата на пълнозърнестото ръжено брашно, хем то да е светло и фино. Второто се получава, като чрез пресяване се отделят по-голямата част от по-грубите частици, получени от обвивката и зародиша. Остава най-вече фино смленият ендосперм. Така дори продуктът да идва от каменна мелница, от него са отделени най-полезните му съставки.
Имайте предвид, че ръженото брашно е нетрайно и е добре да го съхранявате на сухо и хладно място за кратък срок.
rujeno_brashno1
Хранителен състав на ръженото брашно
Пълнозърнестото ръжено брашно, смляно с каменна мелница, запазва напълно богатия състав на ръжта. Тя съдържа доста протеини и аминокиселини, сред тях и есенциални – треонин, лизин, триптофан и др. По-голямата част от мастните киселини са ненаситени. Сериозен източник е на жизнеопределящи минерали и микроелементи – магнезий, калций, желязо, фосфор, калий, селен, манган, цинк, мед, сяра, йод, натрий, флуор. Ръжта е добър доставчик на витамините от В комплекс, А, Е, К, РР, фибри (лигнани, олигозахариди), ензими, полифеноли (ферулова киселина) и други биоактивни вещества.
Разбира се, точните количества варират според сорта, начина на отглеждане, почвата и климатичните условия, начина на съхранение и смилане на зърното и т. н. Калоричността ѝ обикновено е над 300 калории за 100 г.
Ползите за здравето от употребата на ръжено брашно
Комплексът биоактивни вещества в него действа разнопосочно, като укрепва имунитета, потиска възпаленията и намалява разрушителното действие на свободните радикали. Счита се, че осигурява добра превенция срещу рака на гърдата и на простата, на дебелото черво. Отбелязват се ползите за намаляване на холестерола, на опасността от анемия, хипертония и на рисковете за сърдечносъдовата система.
Ръженият хляб се препоръчва като добро превантивно и диетично средство при жлъчнокаменна болест и диабет. Богатият минерален състав е благодатен за поддържане на опорно-двигателната система. Много добре действа на стомашно-чревния тракт, като нормализира дейността му и стимулира развитието на полезната микрофлора. Повлиява нервната и ендокринна система. Засища за продължително време, с което намалява дневния прием на храна и калории. Подкрепя прочистването и изхвърлянето на токсините и т. н.
Освен за храна, ръжено брашно се използва в домашната козметика. То с успех замества  купешките шампоани. Мазилата на негова база почистват и детоксикират кожата, забавят стареенето, появата на бръчки и петна, облекчават обривите и екземите при алергии.
 
Прочетете още:
„Квас“
„Брашно от лимец“
 
 
 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top