Розата – ползи за здравето

Царицата на цветята е ...

Царицата на цветята е красива и ароматна. Няма жена, която да не се разтапя, когато получи червена роза от любимия човек. Романтиката е прекрасно нещо, но може би ще ви е интересно да научите повече за практическата полза от розите.
Те се използват в народната медицина от дълбока древност – смята се, че първото розово масло е дестилирано в Персия през 10 век. Ако имате проблеми с кожата и търсите лек в стари бабини рецепти, със сигурност една от съставките, които ще откриете в тях, ще бъде розово масло.
 
Розовото масло и розовата вода имат много ценни свойства. Използват се по-скоро външно и локално, освен в случаите, в които се прилагат при ароматерапия. Тогава розовата есенция може да се инхалира.
Розовото масло има незабавен и прекрасен ефект върху всички типове кожа, но е особено полезно за сухата или твърде чувствителна кожа. Ако вашата е такава, то непременно започнете да го използвате.
Доказано е, че розовата вода влияе благотворно като антисептик при очни инфекции. Разбира се, преди да предприемете каквото и да било лечение, непременно трябва да се посъветвате с лекар.
 
Ако сте подложени на стрес и твърде голямо напрежение, е добре да знаете, че розовото масло действа успокояващо на нервите и ви помага да се върнете към нормалното си емоционално и психическо състояние. Лекарите често го препоръчват като съпътстващо и подкрепящо основното лечение на сърдечно-съдови заболявания средство.
Според някои изследвания то влияе положително на храносмилането, секрецията на жлъчка и кръвообращението.
 
Чаят от розови листа успокоява бързо и ефикасно възпаленото гърло. Розата е отличен източник на витамини А, B3, C, D и Е. Освен това съдържа биофлавоноиди, лимонена киселина, флавоноиди, фруктоза, ябълчена киселина, дъбилни вещества и цинк. Именно поради това чаят от розови листа се препоръчва при инфекции на пикочния мехур и като средство за лечение на разстройство.
 
Разбира се, не е нужно да имате проблеми със здравето, за да използвате розово масло. Използвайте го като масажно масло или като ароматизатор в стаята. Ще усетите как спокойствието ви обгръща и усмивката се връща на лицето ви. Заслужава си да опитате, нали?
Може да разгледате продукти с роза тук – Продукти с роза

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top