Рожкови

Похапвате ли рожкови? Не? Даже не знаете какво е това? Вижте за какво е полезен

Похапвате ли рожкови? Не? Даже не знаете какво е това? Ето ви възможност да се запознаете с полезните свойства на това чудно растение и да опитате нещо ново.

Думата „рожков“ е произлиза от арабската дума „kharrub“, което означава „бобови шушулки”. Дърветата рожкови растат безпроблемно и при тежки климатични условия, в бедна почва, и са устойчиви на суша. Средиземноморските селяни са се изхранвали с тях в периоди на голям глад. Рожкови дървета са се отглеждали в Северна Африка и Испания. Испанските конквистадори са ги занесли в Южна Америка, а британците са започнали да ги отглеждат в Австралия, Индия и Южна Африка.

Рожковите съдържат витамини A, B, B1, B2, B3, B6, D; калций, желязо, калий, магнезий, манган и около 8% протеин. Те са много богати на фибри и пектин и с ниско съдържание на натрий. Една супена лъжица рожкови на прах съдържа 2 грама фибри, а една чаша – около 40 грама. Пектинът помага за премахване на токсините от тялото, а фибрите спомагат за по-доброто регулиране на метаболизма.

Рожковите често се използват като алтернатива на шоколада. Те не съдържат теобромин, кофеин или фенилетиламин – съставки, които ще намерите във всеки шоколад в търговската мрежа и които могат да причинят мигрена и алергични реакции при някои хора и са токсични за кучета и котки. Рожковите не съдържат и оксалова киселина, която пречи на усвояването на калция и цинка. Те са с естествен, мек, сладък вкус и са перфектен избор за хора, които не обичат шоколад или са алергични към него. Рожкови на прах са чудесен заместител на какаото на прах във всяка рецепта.

Ако пиете топло мляко преди сън, за да се успокоите и да се оттърсите от напрежението на деня, добавете една лъжица рожкови на прах, малко мед и ванилия. Така ще се получи много успокояваща и ароматна напитка.

Добавете още нещо вкусно и полезно за хапване към ежедневното си меню. Няма да съжалявате.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top