Родителите след раждането на бебето

- какво се случва в първите месеци?

За първите месеци на новороденото се пише и говори непрекъснато. Те са определящи не само за здравето му, а и за цялостното му развитие
Но тези месеци са много важни и за родителите му. За тях това също е време на адаптация. Те влизат с летящ старт в новите роли на мама и тате и то по най-трудния начин – без никаква подготовка поемат грижата за безпомощно, безсловесно същество. То следва свой странен ритъм на хранене и сън и единственият начин, чрез който общува, е дразнещ, висок плач по всяко време на денонощието.
Безсъние, физическо изтощение, нервна преумора
Майката е денонощно нащрек. Дори когато бебето спи, будува в тъмнината и слуша дишането му. Точно когато тя заспи, то проплаква от глад. Студено му е, топло му е, мокро е, самотно е, мъчат го колики и така нататък, и така нататък. И за всяко от тези неща се съобщава на мама с пронизителен плач. Няколко поредни часа нощен сън стават непостижимата ѝ мечта. Ако е максималистка и няма кой да ѝ помага, докато бебчо спи през деня, тя шета, готви, пере, опитва се да работи от къщи. Яде когато и каквото може.
Когато таткото се върне от работа, майката е преуморена, напрегната, избухлива. Достатъчно е той да  ѝ направи забележка за нервния тон, с който говори на детето, или за неуместна дума и избухва скандал. После двамата си лягат гузни, гръб с гръб, или той отива в другата стая.
parents4
Криза в отношенията на родителите
Съвсем не е нужно мъжът да е грубиян и непукист, за да се чувства жената зле, изоставена, неразбрана. Дори когато той споделя нощните грижи за детето и я отменя през уикендите, тя трупа огорчение и неудовлетвореност. Колкото по-активно и осмислено е живяла преди раждането, толкова по-трудно ѝ е сега. Социалният ѝ живот е сведен до разговори за колики с другите майки в градината, докато сменя памперса на съкровището. Като се има предвид, че в повечето случаи се притеснява от излишните килограми и е далече от физическата форма, в която е била преди забременяването, е разбираемо, защо на младата жена често не ѝ е до секс и ласки.
В същото време половинката ѝ се чувства пренебрегнат, изтласкан на заден план от бебето. Понякога му се струва, че единствената му отредена роля е да носи пари.
parents2
Разговаряйте един с друг
В по-голяма или в по-малка степен това се случва при всички двойки. Разликата е в това, че едни успяват да го преодолеят, а други не. Успешните родителски двойки подреждат ангажиментите си така, че всеки от двамата да има възможност да излиза, осигуряват си един на друг лично време. Стараят се да преминат през критичните моменти, подкрепяйки се. Търсят помощ от близки и приятели, за да могат да остават за малко само двамата, да прекарват специални вечери сами, без детето.
Това не само не ощетява бебето. Напротив – облагодетелства го. Спокойните родители с живи и топли интимни отношения излъчват любов и сигурност. Тази атмосфера насърчава пълноценното психо-емоционално развитие на бебчо, прави го самоуверен и щастлив.
Истината е, че никой не подготвя двойките за подводните камъни и трудностите, които ги очакват с идването на бебето. И затова те преминават през една от най-жестоките кризи в живота си, докато обществото им предлага неадекватно розови представи за безпроблемно родителство и извисено щастие.
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top