Рибеното масло

- и Омега 3 киселините

Ако сте на достатъчно години може би си спомняте малките искрящочервени перлички, с които ни тормозеха някога грижовните ни майки. Днес по-рядко се говори за рибено масло и много по-често за Омега 3 киселини. Дори на места ще ги срещнете използвани като синоними, което – меко казано – е некоректно.
Какво е рибено масло?
Това е маслото, добивано по различни технологии от мазните риби – сьомга, треска, скумрия, сардина, аншоа и др. То съдържа голямо количество Омега 3 киселини и по-специално така наречените EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина), които са от изключително значение за здравето ни.
Но освен EPA и DHA, рибеното масло  е богато на витамин D и витамин А – при това в максимално усвоима форма с висока бионаличност. Съдържа още коензим Q10 и други биоактивни съставки. Затова не може да се сложи знак за равенство между рибено масло и Омега 3 киселини.
Разликата между рибеното и лененото масло като източник на Омега 3
EPA и DHA са Омега 3 киселините, които директно се използват от организма. Лененото масло (и другите растителни източници) доставя друг вид Омега 3 – ALA (алфа-линоленова киселина), която тялото ни наистина не произвежда (есенциална е), но и не използва директно. За да може да я оползотвори, то трябва да я преобразува в EPA и след това в DHA. При това се оползотворяват много малки количества ALA – различните източници посочват от по-малко от един процент до около 5 – 8%.
fish_iol1
Какви са ползите от приема на рибено масло?
Ползите от приема на рибено масло се дължат основно на EPA и DHA, които участват в различни жизнени процеси и се включват във фосфолипидите в структурите на клетъчните мембрани. Сериозно влияние обаче оказват и витамините А и D и другите активни съставки.
При децата рибеното масло осигурява по-добро развитие и работа на мозъка. То подкрепя преодоляването на хиперактивността и на дефицита на внимание. Балансира имунната система като минимизира рисковете от грип и астма и допринася за по-бързото отшумяване на алергичните реакции.
При възрастните подкрепя сърдечносъдовата система, като вдига нивата на добрия холестерол, намалява тези на триглицеридите и сваля високото кръвно. Смята се, че благоприятства отслабването. Рибеното масло повишава инсулиновата чувствителност. То подтиква производството на колаген и е препоръчително при артрит и при кожни проблеми. Като стимулира работата на мозъка и нервната система, намалява тревожността и следродилната депресия. Отлична превенция е срещу Алцхаймер. Много полезно е за  зрението. Надежди буди свойството му да потиска канцерогенните процеси.
Всички рибени масла ли са еднакво добри?
За качеството на продукта е от значение не само от каква риба е произведен, но и къде е живяла тя, как е добито маслото, какви допълнителни съставки има. За най-полезно се смята това, извлечено чрез ферментиране или студено пресоване от дивоживеещи риби в студените морета, в екологично чисти райони. Необходимо е да има сертификат за пречистеност от тежки метали. Обикновено към него се добавя витамин Е.
Рибеното масло се използва както за общо укрепване, така и като съпровождащо лечение при редица заболявания. Това определя дозировката и продължителността на приема. При нужда – консултирайте се с лекаря си.
Прочетете още:
 „Мазнините“
„7 неща, които трябва да знаете за мазнините“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top