в мъжкия месец

Знаете вече – през ноември напомняме на господата да си обърнат внимание. Да отидат на профилактични прегледи, да започнат да спортуват и да се хранят здравословно, ако досега са отлагали, да се погрижат за външния си вид.

Специално за тях публикуваме и рецептата за табули или т. нар. „мъжка салата“. Тя е традиционно ястие в турската и арабската кухня. Нарича се „мъжка“ заради голямото количество магданоз в нея. Какво е връзката между мъжете и магданоза?

Магданозът се смята за афродизиак, защото е богат на желязо, йод, цинк, калций и магнезий, а също и на витамин С. Редовната му консумация в малко по-големи количества повишава не само либидото, но и общия тонус на мъжа. Облекчава уринирането при по-възрастните господа, които имат проблеми с простатата.

Отидете на профилактичен преглед на простатата, за да се успокоите, че нямате такива проблеми и започнете да хапвате табули редовно – като превантивна мярка.

И понеже мъжете рядко могат да минат само със салата, предлагаме ви и бърза, лесна рецепта за приготвяне на хумус. Вкусно, засищащо и здравословно ястие.

===============

 мъжка салата - табуле

Мъжка салата или табули

Необходими продукти

1 чаена чаша булгур

3 връзки магданоз

3 – 4 домата

1 глава лук

1 лимон

зехтин, сол и пипер

Начин на приготвяне

Слагате булгура в малка тенджерка, заливате го с вода и го оставяте да престои 12 часа. Когато е достатъчно омекнал, го отцеждате от водата и го сипвате в дълбока купа.

Изстисквате половин лимон и го разбърквате със сол, черен пипер и 1 супена лъжица зехтин. Изливате получената смес в купата, разбърквате и оставяте булгура да престои още около час.

Междувременно измивате трите връзки магданоз, махате стъблата и нарязвате листата на много ситно. Колкото по-накълцано и надребнено, толкова по-добре.

Изстисквате другата половина на лимона, разбърквате с черен пипер, сол и 1 супена лъжица зехтин и заливате магданоза. След като го овкусите добре, го изсипвате при булгура и разбърквате отново. Остава ви да нарежете доматите на кубчета и да ги изсипете в купата.

По ваше желание може да добавите ситно нарязана лимонова кора. Само не забравяйте да я измиете добре преди това.

 мъжка салата - хумус

Домашно приготвен хумус

 

Необходими продукти

1 ½ чаена чаша нахут

малко сода бикарбонат

4 скилидки намачкан чесън

1 ½ чаени лъжички сусамов тахан

1 ¼ чаена чаша прясно изстискан лимонов сок

1 чаена лъжичка кимион

зехтин и сол

Начин на приготвяне

Заливате нахута с 4 чаши студена вода, добавяте щипка сода и го оставяте да кисне 12 часа. След това го отцеждате от водата, отново поръсвате със сода (не прекалявайте) и  го оставяте на силно загрят котлон за около 3 минути. Всъщност не го оставяте, бъркате го през цялото време. После добавяте 6 чаени чаши вода, след като заври намалявате котлона и оставяте нахута да се свари. След 30 минути проверявате дали е готов. Трябва да се разполовява лесно, когато го натиснете с вилица.

Свареният нахут заливате със студена вода и отцеждате отново. Целта е да паднат всички люспи. След това пасирате като добавяте сусамовия тахан, чесъна, лимоновия сок и подправките. Целта е да се получи мека, кремообразна смес. Зехтинът се слага накрая. Това е, хумусът ви е готов.

Може да го украсите с червен пипер, орехи, гъби или магданоз.

Може да го сервирате и като гарнитура към печено месо, кюфтенца или задушени зеленчуци.

Да ви е сладко!

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top