Знаете вече – през ноември напомняме на господата да си обърнат внимание. Да отидат на профилактични прегледи, да започнат да спортуват и да се хранят здравословно, ако досега са отлагали, да се погрижат за външния си вид.
Специално за тях публикуваме и рецептата за табули или т. нар. „мъжка салата“. Тя е традиционно ястие в турската и арабската кухня. Нарича се „мъжка“ заради голямото количество магданоз в нея. Какво е връзката между мъжете и магданоза?
Магданозът се смята за афродизиак, защото е богат на желязо, йод, цинк, калций и магнезий, а също и на витамин С. Редовната му консумация в малко по-големи количества повишава не само либидото, но и общия тонус на мъжа. Облекчава уринирането при по-възрастните господа, които имат проблеми с простатата.
Отидете на профилактичен преглед на простатата, за да се успокоите, че нямате такива проблеми и започнете да хапвате табули редовно – като превантивна мярка.
И понеже мъжете рядко могат да минат само със салата, предлагаме ви и бърза, лесна рецепта за приготвяне на хумус. Вкусно, засищащо и здравословно ястие.
===============
Мъжка салата или табули
Необходими продукти
1 чаена чаша булгур
3 връзки магданоз
3 – 4 домата
1 глава лук
1 лимон
зехтин, сол и пипер
Начин на приготвяне
Слагате булгура в малка тенджерка, заливате го с вода и го оставяте да престои 12 часа. Когато е достатъчно омекнал, го отцеждате от водата и го сипвате в дълбока купа.
Изстисквате половин лимон и го разбърквате със сол, черен пипер и 1 супена лъжица зехтин. Изливате получената смес в купата, разбърквате и оставяте булгура да престои още около час.
Междувременно измивате трите връзки магданоз, махате стъблата и нарязвате листата на много ситно. Колкото по-накълцано и надребнено, толкова по-добре.
Изстисквате другата половина на лимона, разбърквате с черен пипер, сол и 1 супена лъжица зехтин и заливате магданоза. След като го овкусите добре, го изсипвате при булгура и разбърквате отново. Остава ви да нарежете доматите на кубчета и да ги изсипете в купата.
По ваше желание може да добавите ситно нарязана лимонова кора. Само не забравяйте да я измиете добре преди това.
Домашно приготвен хумус
Необходими продукти
1 ½ чаена чаша нахут
малко сода бикарбонат
4 скилидки намачкан чесън
1 ½ чаени лъжички сусамов тахан
1 ¼ чаена чаша прясно изстискан лимонов сок
1 чаена лъжичка кимион
зехтин и сол
Начин на приготвяне
Заливате нахута с 4 чаши студена вода, добавяте щипка сода и го оставяте да кисне 12 часа. След това го отцеждате от водата, отново поръсвате със сода (не прекалявайте) и го оставяте на силно загрят котлон за около 3 минути. Всъщност не го оставяте, бъркате го през цялото време. После добавяте 6 чаени чаши вода, след като заври намалявате котлона и оставяте нахута да се свари. След 30 минути проверявате дали е готов. Трябва да се разполовява лесно, когато го натиснете с вилица.
Свареният нахут заливате със студена вода и отцеждате отново. Целта е да паднат всички люспи. След това пасирате като добавяте сусамовия тахан, чесъна, лимоновия сок и подправките. Целта е да се получи мека, кремообразна смес. Зехтинът се слага накрая. Това е, хумусът ви е готов.
Може да го украсите с червен пипер, орехи, гъби или магданоз.
Може да го сервирате и като гарнитура към печено месо, кюфтенца или задушени зеленчуци.
Да ви е сладко!