Скоро ви разказвахме за ползите от хапването на пекан. Ако още не сте го опитали, изкушаваме ви да го направите с една относително лесна за приготвяне рецепта за пай с пекан. Вкусно е, пробвайте.
Необходими продукти за тесто за пая
1 ¼ чаша брашно
1 ледено студено масло, нарязано на парчета
¼ чаена лъжичка сол
3 до 5 супени лъжици ледена вода
Инструкции за приготвяне
Изсипете брашното, маслото и солта в една купа. Започнете да смесвате съставките. Може да го правите с ръце или с пасатор. Когато се получи еднородна смес, поръсете я с 3 супени лъжици ледена вода и продължете да месите, докато тестото не стане гладко.
Откъснете парченце от него и го стиснете в шепата си. Ако след като го пуснете, парченцето остава цяло и не се разпада на трохи, готови сте. Ако се разпада, добавете още половин супена лъжица вода и продължете да месите още малко. Направете нова проба. Когато тестото е готово, поръсете брашно на работния плот, поставете го и го оформете като неголям, дебеличък диск. След това го увийте в прозрачно фолио и го сложете във фризера или в камерата на хладилника. Там може да преседи от 1 час до 2 дни.
Необходими продукти за пая
Тестото за пай от фризера
3/4 пакетче масло
1 ¼ чаша кафява захар
¾ чаша царевичен сироп
2 чаени лъжици ванилов екстракт
½ чаена лъжичка настъргана портокалова кора
¼ чаена лъжичка сол
3 яйца
2 чаши пекан, нарязан наполовина
сметанов или ванилов сладолед
Инструкции за приготвяне
Загрейте фурната на 180 градуса, като предварително сложите решетката за печене на средата.
Намажете с мазнина дъното на тавичката. Поръсете леко с брашно и разстелете тестото. Използвайте нож и пръстите си, за да подгънете крайчетата му навътре и да направите типичния за пайовете бордюр. Върнете във фризера/камерата за 10 минути.
Междувременно разтопете маслото в малка тенджера, на средна температура. Добавете кафява захар и бъркайте, докато се получи гладка смес. След това я махнете от огъня и добавете царевичния сироп, ваниловия екстракт, настърганата кора от портокал и солта. Разбийте предварително яйцата и изсипете в сместа и тях.
Извадете тестото. Подредете пеканите върху него. Залейте ги равномерно със сместа и ги пъхнете във фурната. Печете между 50 минути и час.
Готовият пай се сервира напълно студен, с топка ванилов или сметанов сладолед.