Ретинол и ниацинамид

- вълшебен ефект върху кожата

 Серуми с ретинол

Ретинолът е козметичен продукт, който носи редица ползи за здравето и вида на нашата кожа. Свързва се с лечебни ползи при редуцирането на нараняване от слънце, стареене и акне. Той също подобрява текстурата на кожата и балансира нейната пигментация, докато активно я подмладява чрез стимулиране на производството на колаген в дермата.

Ретинолът е продукт, който е смятан за чудотворен от мнозина. Други, обаче имат и съмнения около ползите и притеснения от странични ефекти. Въпреки, че проучвания подкрепят ретинола като безопасен козметичен продукт, има и случаи, в които той може да не бъде напълно подходящ за нас. Предимно за бременни и хора с розацея, този продукт не се препоръчва.

Във по-висока концентрация, ретинолът може да създава опасност и за хората с много нежна кожа като предизвиква сърбеж или леко белене. Когато все пак искате да се възползвате максимално от полезните свойства на ретинола, серуми с 2% съдържание са много подходящи за това. След първата употреба понякога може да се появи лек сърбеж, но кожата ни бързо свиква с продукта и извлича полезните му свойства след това. Ако го имплементираме правилно, ретинолът може значително да подобри здравето и вида на нашата кожа.

Как да го използваме?

Серумът с ретинол е напълно безопасен продукт, който лесно можем да добавим към своя ритуал по грижа за кожата. Кога точно да го нанесем? След като почистим и ексфолираме кожата. Препоръчва се след ретинол да се нанася и овлажнител, защото той изсушава кожата допълнително.

Използвайте серум с ретинол 2-3 пъти в седмицата за най-добър ефект. Продуктите с ретинол се препоръчва да се употребяват вечер, защото те моментно правят кожата ни по-уязвима на слънце. Ако все пак ги използвате през деня, комбинирайте с добър продукт със слънцезащитен фактор. Дори и през по-студените месеци, слънцето може да представлява опасност за преждевременното застаряване на кожата и развитието на ракови клетки.

Ниацинамид

Ниацинамидът всъщност представлява разновидност на витамин B3. Освен да подхранва кожата от този необходим витамин, ниацинамидът е ензим, съдържащ и няколко други ползи за здравето и красотата на кожата ни.
Ниацинамид се твърди да има особено силна полза при лечението на акне и екзема. Той помага и за изграждането на кератин в кожата, който я прави цялостно по-силна и издръжлива. Ензимът също може да намали количеството пори и зачервяване на кожата, както и да я защити от щетите от слънцето. Проучвания показват, че ниацинамид намалява количеството бръчки и помага при предпазването на кожата от външни фактори като мръсния въздух, токсините и суровите метеорологични условия.

Как да го използваме?

Въпреки всичките ползи от него, ниацинамидът не е магическото решение, което може да замени другите продукти, които използваме като тонери, ексфолианти и хидратиращи кремове. Той е най-ефикасен когато се използва в комбинация с тях. И как точно? Най-често чрез серум, ние можем да подхраним кожата си с ниацинамид преди да нанесем овлажнител.

Ниацинамид присъства като активна съставка също и при маски, които можем да използваме веднъж седмично за да подхраним кожата си допълнително. Когато се комбинира с цинк, мед или фоликова киселина, ензимът е особено ефикасен срещу акне. Хиалуроновата киселина също е добър приятел на ниацинамида, тъй като тя подобрява абсорбирането му в кожата.

Прочетете още:
Козметичната грижа и здравето
Минимум козметика за поддържане на здрава кожа
Овлажнителите

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top