Репеленти от етерични масла

- рецепта

Иска ви се да не купувате репеленти от аптеката, а да изпробвате някоя рецепта за предпазване от насекоми с етерични масла? Добра идея. Природата е предвидила начин да се защитите от досадните гадинки, използвайте го.

Кои етерични масла действат като репелент

Това са карамфил, кедър, евкалипт, чаено дърво, розмарин, мащерка, лимонова трева, кедър, лавандула, мента, карамфил, босилек, здравец, канела, лимон и портокал.

За защита от кои вредители са ефективни различните етерични масла

Против комари действат маслата от: евкалипт, мента, лимон, босилек, карамфил, мащерка, лимонена трева, здравец и лавандула.

Против бълхи действат маслата от: чаено дърво, портокал, лавандула, кедър, бор, евкалипт.

Против кърлежи действат маслата от: розово дърво, мащерка, хвойна, риган, грейпфрут.

 Репеленти

Как да си направя репелент с тези масла у дома

Трябват ви:

  • 60 мл преварена вода
  • 45 мл хамамелис
  • 30 капки етерично масло от лимон
  • 25 капки етерично масло от мента
  • 15 капки етерично масло от чаено дърво

Разбъркайте сместа добре и напълнете с нея пулверизатор. Можете да пръскате директно върху кожата и дрехите си. Важно е да избягвате лигавиците и очите.

Действието на домашно приготвените репеленти приключва бързо затова се пръскайте на всеки два часа. Пак по същата причина не е добра идея да си правите по-големи количества домашен репелент – докато дойде време да го използвате, действието му ще е намаляло сериозно.

репеленти

Какво да направя, ако все пак ме нахапят комари

Ако не сте се напръскали навреме или домашният ви репелент е изветрял, комарите ще се възползват от ситуацията. Можете да нанесете върху ухапаното място малко етерично масло от лавандула или чаено дърво или пък да го разтриете с резен лимон.

Има и други ефективни рецепти за приготвяне на домашен репелент с етерични масла, проверявайте за нови публикации по темата в следващите седмици.

А дотогава пробвайте тази. Работи.

Прочетете още:

Кои етерични масла са подходящи за лятото

Етерично масло от диня – полезни свойства
Етерични масла за мъже

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top