Рейши – какво е това?

В течение на 4000 години, та до наши дни ...

Откакто стана модерно да се живее здравословно, непрекъснато ви се налага да четете и да наваксвате с информация за нови храни, хранителни добавки и начини да се поддържате във форма. Ето какво сме ви подготвили за днес.

Рейши се използва като хранителна добавка. В природата това всъщност е гъба, с официалното име Ганодерма луцидум, която расте върху гниещи дънери на дървета. Отглежда се в Източна Азия и Северна Америка и се среща в шест различни разновидности. Най-предпочитана и полезна рейши е червената.

Как се е използвала рейши в миналото и как се прилага в наши дни

В течение на 4000 години, та до наши дни, тя се използва в традиционната китайска медицина. Прилага се при белодробни заболявания, високо кръвно, артрит. Препоръчва се за терапия при умора и безсъние, а също и при пристъп на кашлица или астма. Императорите на Китай са консумирали рейши с надеждата, че това ще им осигури безсмъртие.

В наши дни се провеждат доста изследвания за това как тази гъба влияе върху организма. Според някои от тях тя дава отлични резултати при борба с рака и хроничния хепатит. Важно е да се отбележи обаче, че проучванията са на компании, които произвеждат лекарства (съдържащи рейши) именно против тези болести.

 РЕЙШИ

Като хранителна добавка лекарите препоръчват рейши за:

  • засилване на имунната система;
  • съпътстваща добавка при лечение на вирусни инфекции като грип и по-тежки белодробни състояния;
  • поддържаща добавка при сърдечно-съдови заболявания;
  • помощно средство за регулиране на високо кръвно налягане и висок холестерол.

Има специалисти, които предпочитат да насочват пациентите си към рейши най-вече в случаи на безсъние, хронича умора и честа поява на херпеси.

Странични ефекти

При неправилна употреба лекарства, съдържащи рейши или самата хранителна добавка може да доведе до стомашно разстройство, сухота в устата, кръвотечение от носа.

Не се препоръчва на бременни, кърмачки и хора с ниско кръвно.

Доказано е, че пиенето на вино от рейши може да предизвика обрив, а дишането на спорите на гъбата да доведе до алергии.

Затова не е добра идея да взимате тази хранителна добавка без да се консултирате с лекар. Особено ако пиете лекарства. Комбинацията от гъбата и някои видове медикаменти може да доведе до допълнителни здравни проблеми.

Напомняме ви, че е чудесно да се информирате се за здравословния начин на живот, както и за различните видове природни лекарства и хранителни добавки. Още по-добре е обаче да ги използвате разумно и само след консултация със специалист.

Прочетете още:

Облепиха – какво е това

Семена от чиа

Рожкови

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top