Режим на хранене на децата по празниците

- какво да сготвим на децата

Взискателни сте по отношение здравословното хранене на децата си. По празниците обаче изкушенията са толкова много, че нямате идея как точно ще ги опазите от всичките бонбони, чипсове, шоколади, гризини и близалки. За тортите, десертите и газираните напитки да не говорим. Не се притеснявайте, не е толкова трудно колкото изглежда. Предлагаме ви няколко съвета за успешното провеждане на операция „здравословна Коледа”.

Старайте се да не променяте хранителния режим на детето

По празниците спите до късно, закъснявате с обяда и сядате на вечеря по време, по което би трябвало децата вече да спят. Това тотално объркване на ежедневния ритъм не е никак добро за хлапетата. Затова не ги оставяйте да спят до обяд – нека да станат все пак в прилично сутрешно време и да закусят. (Пълнозърнести храни, овесена каша, една – две палачинки за разкош.) Не забравяйте да им сервирате обяд. Най-лесно ще е да сервирате и за себе си и да хапнете всички заедно.

Видите ли, че вечерята се забавя, драстично, не карайте детето да я чака. Измислете му нещо друго за ядене. После, ако все още е будно и иска, може да хапне заедно с вас още малко или пък да се присъедини за десерта.

 Коледа

Не купувайте нездравословни продукти и напитки

Ако пазараувате бонбони, бисквити, вафли и десерти от био магазин или от рафтовете с органични продукти в дрогерията, детето ви ще хапва от тях и едва ли ще се сети да поиска други. Същото важи и за газираните напитки. Ако в дома ви има компот или си правите фрешове и никой не крие под масата една – две бутилки газирано, детето ви няма дори да сети за съществуването му.

Какво ще стане, ако излезете на разходка или на кино? Нищо страшно. Най-много да купите на хлапето пуканки, бонбон или шоколад. Честно казано, ако похапва по малко от тях, няма да му стане нищо.

Наблегнете на личния пример

Хапвайте заедно с детето си ядки и сушени плодове вместо снаксове. Разкажете му коледна приказка за най-силните джуджета на света например, които хапват точно ядки, плодове и зеленчуци.

Следвайте тези три съвета, те определено ще ви помогнат да не нарушавате изградените вече хранителни навици на детето. А докато се грижите за него, ще подобрите и собствения си хранителен режим. Убедите ли себе си, че „здравословно” не значи „безвкусно и скучно”, то няма да ви е трудно да заразите и детето си с тази вяра и любов към добрата храна.

Празниците са чудесно време за ново начало. Действайте. И успех!

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top