Растителните млека

 – могат ли да заменят кравето

Бадемово мляко, оризово, соево и какво ли не още мляко през последните години се опитват да заместят кравето. И общо взето им се получава не лошо – световният пазар отчита непрекъснато нарастващи продажби на тези растителни напитки.

Какво представляват растителните млека?

Според определението си те са колоидни суспензии или емулсии. Произвеждат се чрез смилане и разбиване до суспензия с вода на

  • ядки – бадеми, орехи, кашу, кокос и др.;
  • бобови – соя, боб, грах;
  • семена и псевдозърнени – коноп, киноа, амарант;
  • зърна – ориз, овес, царевица, спелта

и последващото им филтриране, за да се отстранят едрите частици и да остане еднородна смес. За подобряване на консистенцията, устойчивостта и вкуса производителите влагат в продуктите различни добавки, доста захар, витамини и минерали.

Препоръчват се като алтернатива на млякото от животински произход. Проблемът е, че хранителният им профил е доста различен и изобщо не е задължително богатият хранителен състав на ядките и семената да премине в напитката, произведена от тях.

Защо расте търсенето на растителните млека?

Все по-широкото разпространение на вегетарианството и веганството е една от причините за растящата популярност на растителните млека. Освен изборът им от здравословни съображения се изтъква и етичният мотив, че растителните напитки са по-екологични и несвързани с експлоатацията на животните.

Непоносимостта към лактозата и алергията в ранна детска възраст към млечния белтък са друга сериозна причина за избора на растителните млека като алтернатива на животинското мляко.

Желанието за разнообразие и модните течения в храненето също до голяма степен увеличават търсенето им.

Съществените разлики между растителните млека и кравето мляко

Отличителни белези на кравето мляко са лесно усвоимите пълноценни протеини, калцият с добра бионаличност, витамин В 12, малко витамини D, мазнини, захари, висока енергийност, приятен вкус и т. н.

Соево мляко

Като протеинов профил най-близо до кравето е соевата напитка, макар и с по-ниско съдържание на белтъчини. Поради по-ниската концентрация на въглехидрати и мазнини, тя е по-слаб енергиен източник и не доставя калций и витамин D. Те обикновено се добавят допълнително в готовия продукт. Характерни съставки са фитоестрогените, които имат спорна роля в човешкия организъм.

Бадемово

Съдържа по-малко протеини, а по въглехидрати и мазнини се доближава до кравето. Има добри нива на витамин Е и манган, калций, калий, желязо, магнезий, мед и цинк, селен.

Овесено

В него има по-малко протеини и мазнини, но пък се отличава с по-добър аминокиселинен профил. Източник е на антиоксиданти, полифеноли, бета-глюкани, фибри. Допринася за намаляване на нивата на кръвната захар, общия и лошия холестерол. Но пък съдържа доста фитинова киселина, която пречи на усвояването на минералите по време на храненето.

Оризово мляко

Характеризира се с високи нива на енергия поради високото количество прости захари. Съдържа по-малко мазнини от другите растителни напитки и нивото на протеини в него е много ниско. Нивата на магнезий, калций и желязо са сравними с тези в кравето, а тези на витамини А и Е са по-високи.

Кокосово

Има много мазнини и съответно доставя много енергия. Протеините са в минимално количество. Затова пък е доставчик на много калий, магнезий, желязо и цинк и добро количество витамин Е и С.

Като цяло растителните напитки имат по-лош хранителен профил от кравето мляко. Дори когато са обогатени с витамини и минерали, те нямат добра усвоимост и бионаличност. Съдържат антинутриенти като фитинова киселина и арсен (в оризовата напитка).

Ако ви харесват, пийте ги с удоволствие, след като сте прочели добре етикета. Но без сериозна причина не изхвърляйте от менюто си кравето мляко! Особено важно е то да остане в диетата на децата до 2 – 3 години и на бременните, ако не им причинява проблеми. Бъдете здрави!

Прочетете още:
„Млечните продукти – могат ли да са вредни“

„Как се прави овесено мляко“
„Бадемово мляко“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top