Растения, които отблъскват комарите

- може да ги засадите

Продължаваме да ви даваме идеи за борба с комарите. Днес сме ви приготвили списък с растения, които ги отблъскват. Можете да ги посадите в двора си, да ги гледате на балкона или да си поръчате етерично масло от тях, с което да ароматизирате терасата, да се мажете и да се наслаждавате на питието и вечерята си без вие самите да се превръщате в гощавка на комарите.

Цитронела

Това е името на една от най-често срещаните съставки в репелентите против комари. Извлича се от едноименното растение със силен аромат. Заседете цитронела в градината или отглеждайте растението в саксия на балкона. То не изисква особени грижи. Имайте предвид обаче, че става доста височко.

 Цитронела

Маточина

Маточината е държеливо растение, което вирее на суша и на сянка – дори да сте много разсеяни, пак ще успеете да го отгледате. Ако ще го засаждате в градината, имайте предвид, че се разпространява лесно. Може да се каже, че е агресивно растение, което ще окупира двора ви много бързо, ако не внимавате. Затова по-добре отглеждайте маточина в саксия. Отблъсква комарите, а през зимата може да си правите чай от изсушените й листа.

 Маточина

Коча билка

За вълшебното й действие сме писали и преди. Според някои проучвания тя е 10 пъти по-ефективна от повечето репеленти. Отглеждайте си тази билка у дома в саксия и няма да имате никакви проблеми с комарите.

 Коча билка

Невен

Това полезно и красиво цвете прогонва комарите надалеч. Те просто не харесват миризмата му.

 Невен

Босилек

Вкусно и ароматно оръжие против комарите – това е босилекът. Отглеждайте си една малка саксия в кухнята и кръвопийците няма да имат желание да ви гостуват. А и ще имате пресен босилек за всяка манджа.

 Босилек

Лавандула

Етерично масло от лавандула трябва да има във всеки дом. То успокоява, ухае прекрасно, подобрява съня и гони комарите. Може да си отглеждате и лавандула в саксия – трябва ви само слънчево място до прозореца.

 Лавандула

Мента

Ментата действа успокояващо и освежаващо, може да се ползва като подправка за храни и напитки и гони комарите.

Мента

Розмарин

Той привлича пеперудите и гони комарите. А и е страхотна подправка за агнешко, риба и картофи.

 Розмарин

Здравец

Той прогонва почти всички насекоми, заседете го във висяща саксия и го сложете в единия край на стаята.

 Здравец

Доверете се на силата на природата и се радвайте на ефективно оръжие в борбата с комарите, което добавя уют и свежест към атмосферата на дома ви.

Прочетете още:

Репеленти от етерични масла

Уреди против комари

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top