Растения в спалнята

- вредят ли в действителност?

Декоративната стойност на растенията в интериора отдавна е призната. Те придават класа и стил на помещенията. Но освен това повлияват в различна степен здравето и настроението на обитателите им. В тази връзка се води ожесточен спор – трябва или не трябва да има цветя в спалнята.

Кои са основните доводи против присъствието на растения в спалнята?

Отнемат от кислорода

Най-честият довод, който ще чуете, е свързан с опасенията, че когато нощем цветята дишат, те отнемат от вашия кислород. Градски легенди разказват за хора, които са се задушили докато спят, обкръжени от много цветя.

В саксиите се въдят патогени

Следващ повод за предупреждения са микроорганизмите, които се въдят в мократа пръст – гъбички, плесени, бактерии и др., и които се разпространяват във въздуха. Случва се да се появят и мушички.

Възможността за алергии и натравяния,

която наистина не е за подценяване.

Имат ли основание тези доводи?

Растенията не са ни конкуренти за кислород

Растенията, като изключим някои, през деня фотосинтезират – под въздействието на светлината поемат въглероден диоксид и натрупват биомаса. Като страничен продукт отделят кислород. Нощем те поемат кислород и отделят въглероден диоксид. Това става повод за твърденията, че цветята в спалнята се конкурират с нас за кислорода и така могат да затруднят дишането ни.

Ако това беше вярно, животът на земята отдавна трябваше да е замрял, защото огромното количество растения на нея трябваше да са изконсумирали кислорода. Истината е, че при фотосинтезата те отделят от него повече, отколкото им е необходим за дишането нощем. Така осигуряват от милиони години кислород, необходим за разцвета на животинското царство.

Дори ако приемем, че спалнята ви е херметически затворена и няма приток на въздух отвън, няма как цветята да го използват до там, че за вас да не остане. Много по-рисково в този смисъл е да спите с още един човек или куче, отколкото с няколко саксии цветя. На практика е невъзможно в една стая да съберете толкова много растения, че те да изчерпат кислорода в нея за една нощ.

Патогените

Да, в почвата се въдят микроорганизми. Да, те биха могли да се разпространят във въздуха. Но те не са опасни за здрав възрастен човек. При хора с дихателни проблеми лекарите често предупреждават да намалят или извадят саксиите от спалнята. Добре е да няма саксии и в стаята, където се отглежда новороденото. Но ако сте здрави и имате цветя в спалнята – те няма да ви навредят, както не са ви навредили и досега.

Алергии и токсини

Когато страдате от алергия, която се провокира от цветен прашец, избягвайте цветята, които цъфтят. Дори такива, при които цветчетата са дребни и невзрачни. И то не само в спалнята, а в целия си дом и в офиса.

Що се отнася до токсичността – да, това е проблем – особено ако мачкате токсичните растения и се омазвате със сока им или ги дъвчете и поглъщате? Не го правите? И нямате домашни любимци и малки деца, които биха го направили? Тогава токсичните растения не са опасни за вас.

Но наистина по-добре не дръжте такива вкъщи, докато децата са още малки, или пък отглеждате куче или коте.

Ползите от растенията в спалнята

Като изключим случаите, в които в спалнята спи човек с дихателни проблеми или с алергии, няма никакъв проблем в нея да има цветя.

 • Грижите за тях облекчават стреса.
 • Зеленината им носи отмора за очите и нервите.
 • Смята се, че насърчават креативността и производителността.
 • Подобряват микроклимата с влага и кислород.
 • Доказано намаляват вредните вещества във въздуха.

Вероятно вече сте чували за изследванията на НАСА  на тази тема. През 1989 г. излиза първата публикация за изследването. Проверявана е способността на обикновени и широко разпространени стайни растения да прочистват въздуха от токсичните бензен, формалдехид, трихлоретилен, ксилол и толуен, амоняк. Сред цветята, които се справят с всички съединения са:

 • спатифилумът;
 • хамедорея елеганс;
 • хризантемата (Chrysanthemum morifolium);
 • палма рапис (Rhapis excelsa).
3D digital render of plant isolated on white background

Сред отличниците с най-голям обем поглъщани токсини са:

 • бамбуковата палма (Chamaedorea seifrizii);
 • сансевиерата, позната още като мечове или свекървин език;
 • английският (обикновен) бръшлян;
 • драцена маргината;
 • драцена деремензис и др.

Затова, ако сте любители на цветята и сте здрави, не се притеснявайте, те няма да ви навредят. Отглеждайте ги спокойно, където ви харесва – дори в спалнята!

Прочетете още:
„Хобито – релаксация по време на криза“

„Как да създадем домашен уют“
„Растения, които отблъскват комарите“

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top