Разширени пори

Как да се справя с проблема

Как да се справя с проблема

Пори се наричат отворите на космените фуликули – те се виждат като точици по кожата и съдържат мастни жлези, които произвеждат себум. Най-забележими са порите по челото и носа, защото техните мастни жлези са по-големи.

Кой страда от разширени пори

Дали ще имате проблем с разширените пори или не зависи до голяма степен от гените и тена ви. Порите на хора с по-светла кожа са по-малки, а на тези с по-тъмна са по-големи. Сухата кожа ви предизвиква за борба с друг тип проблеми, но по нея порите са практически незабележими. Не така стои въпросът при мазната кожа, при нея порите определено са по-видими.

Какво може да предизвика разширяване на порите

Както вече казахме, едни от основните причини за това са наследствеността, тена ви и типа кожа. Проблемът обаче може да бъде предизвикан и от други фактори:

  • мъртви кожни клетки и запушени със себум пори;
  • прекомерно излагане на слънце без слънцезащитен крем – ултравиолетовите лъчи отслабват колагена, което води до намаляване еластичността на кожата;
  • напредването на възрастта, което също е съпроводено от по-малко производство на колаген и намаляване еластичността на кожата;
  • травмирана кожа – изстискване на пъпки например.

Има ли начини за стесняване на порите

Хората с широки пори много често страдат от понижено самочувствие и всячески се борят с проблема. Ако сте от тях, ето какво можете да направите.

Пазете кожата си чиста, но не прекалявайте. Мийте лицето си със сапун не повече от два пъти дневно. Използвайте некомедогенни овлажнители и грим и избягвайте козметика с минерално масло и вазелин, защото те дразнят порите и ги правят да изглеждат по-големи. Преди лягане непременно почиствайте лицето си, за да не се запушат порите.

Ексфолирайте внимателно лицето си всеки ден или през ден, за да почистите мъртвите клетки по повърхността на кожата и след това използвайте хидратиращ крем.

Правете си маска за лице с глина или хумус веднъж или два пъти седмично, за да бъде кожата ви стегната и чиста.

Ползвайте слънцезащитен крем, дори и с нисък фактор, винаги когато има слънце.

Почиствайте порите с пара от билкова отвара. Пуснете във вряща вода листа от червена роза, лавандула, розмарин, теменужка, босилек и мента. Преместете от котлона и покрийте съда с кърпа за 5 минути. След това пъхнете глава под кърпата за 10 – 15 минути и оставете изпаренията от билковата отвара да овлажнят лицето ви. Почистете внимателно порите, изплакнете лицето си с хладка вода и го подсушете внимателно.

Посетете козметик за почистване на лицето и маска. С него можете да обсъдите и възможностите за лазерен или химически пилинг.

Прочетете още:

Ароматерапия против акне

Мазна кожа – типични проблеми и как да се справим с тях

Грижа за суха кожа


 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top