Разходките на кучето

 - 4 съвета

Разходките на кучето са незаобиколима част от стопанисването на тези обичливи наши приятели. Затова, понякога могат да ни се сторят като досаден ангажимент. Но също така, тези разходки в природата ни служат и като време на спкойствие, в което да проветрим съзнанието си и да прекараме пълноценно време с любимото ни животинче. Разходките са добри за настроението на нашето куче, но също и за нашето собствено ментално здраве. Ежедневните разходки в природата са доказани да понижават риска от депресия и неспокойно разстройство. Как пълноценно да получим най-доброто от разходките на кучето и да го направим щастливо, ще споделим сега.

Ето 4 неща, които да имаме предвид за да може и ние и домашния ни любимец да бъдем по-щастливи по време на разходката:

 

  1. Позволявайте на кучетата да спират за да подушват

Разходките на кучетата не са само с цел физически да се раздвижат, но и да се разнообразят от домашния си живот. Чрез подушване на околната среда, кучето събира информация. По този начин, то е не само по-щастливо от цялостната разходка, но и ще бъде по-изтощено след нея. Вместо да препускате през разходката и да държите кучето на къса каишка през цялото време, открийте възможности да му позволите да подуши наоколо. Можете да редувате периодите на подушване и обикновено разхождане за да не става прекалено дълга разходката. Можете да обучите кучето си да разпознава разликата между двете. Започнете с това да му давате повече свобода на по-дълга каишка в безопасни региони.

 

  1. Винаги изхвърляйте кучешките изпражнения

Дори и да се очаква, че повечето от нас спазват това основно правило, ще го споменем за единиците, които смятат, че не е фатално ако са пропуснали веднъж да почистят след животното си. Ето защо е толкова важно да го правим:

Освен, че е неприятно да се разхождаме и да гледаме мръсните алеи и че показва лош съседски етикет, има и здравословни вреди, които са истински важната причина да включим този навик в списъка. Бактериите, които се съдържат в кучешките изпражнения разнасят редица болести. Те може да се озоват по козината на други кучето или дори в храносмилателната им система. Освен това, когато не се изхвърлят веднага, бактериите могат да се задържат в почвата и да замърсяват водите.

 

  1. Носете достатъчно вода за кучето си по време на разходките

Особено в летните жеги, е изключително важно да се грижим домашния ни любимец да е винаги добре хидратиран за да избегнем здравословни проблеми и дискомфорт. За животните с по-дебела козина това важни още повече. Можете да се снабдите със специализирана бутилка за животни, подходяща за разходки. Като алтернатива, обикновените бутилки за вода също могат да сработят. Просто излейте директно в капачката на бутилката и дайте на кучето си да пие от там. Може да се наложи да я напълните няколко пъти.

  1. Внимавайте за горещ асфалт

Лесно е да забравим за това, тъй като не ни се случва често да се замисляме за температурата на един асфалт. Поне докато не станем стопани на куче. Лятото, освен лек дискомфорт, прегрелия асфалт поставя опасност и от изгаряне и разраняване на лапите на кучето. За да разберем дали е безопасно, поставете дланта си върху земята. Ако не е комфортно за нас да я държим на земята, няма да бъде и за домашния ни любимец. Ако нямате удобни зелени площи в близост, излизайте рано сутрин или късно вечер за да избегнете жегите. Също така, можете да се сдобиете и с малки обувки за кучето си, ако за него те са удобни.

Прочетете още:
Как да научите кучето да ходи в тоалетна у дома
Активността на кучетата – как да я поддържате вкъщи
Социализация на кучето

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top