Разтоварване

и детокс
Разтоварване и детокс

Защо в началото на януари говорим за разтоварване и детоксикация?
Всеки януари в публичното пространство упорито се върти темата за пречистване и детоксикация. Какво поддържа тази тема актуална години наред?

Какво се случва по празниците?

Похапваме прекомерно. Но проблем е не само количеството. Ястията са много и във всяко от тях има по много мазнини, подправки и захар, сол и мазнини – особено наситени, а ако разчитате на готова храна от търговската мрежа и заведенията – и хидрогенирани (трансмазнини). В мезетата и салатите, в сладкишите има бол синтетични добавки – оцветители, консерванти, овкусители, а това натоварва организма с ненужни, че и вредни вещества.

Едновременно консумираме различни протеини, въглехидрати и масла – растителни, животински. Различните хранителни вещества се нуждаят от различни условия и ферменти за разграждането си. Заедно със завишените количества това задържа храната по-дълго  в храносмилателния тракт. Което пък води до повече гнилостни процеси, отделяне на газове, подуване на корема, дискомфорт.

Алкохолът ангажира в голяма степен капацитета на черния дроб, натоварва го чрезмерно, като в същото време забавя неутрализирането на другите вредности, приети в непривични обеми или отделени при метаболизма.

И така в края на празниците организмът ни се задъхва, а естествените механизми за пречистване и детокс не смогват да се справят. При това предстоят още доста именни дни. Ето ви и причината отново и отново в този период на годината да се връщаме към темата за детокса, пречистването и свалянето на екстремно качените няколко килограма в повече.

Основни съставки на продуктите за пречистване и детоксикация

Бял трън

Съдържа силимарин. Той подкрепя елиминирането на тежки метали, химикали, лекарства, външни замърсители, алкохол. Намалява възпалението на черния дроб, облекчава симптомите на някои заболявания и последиците от лъче- и химиотерапия. Укрепва клетъчните стени и поддържа оптималната регенерация на чернодробните клетки.

Глухарче

Действа като естествен диуретик. Регулира обмяната, позволява на черния дроб по-бързо да отдели токсините. Подкрепя работата на жлъчката и храносмилането.

Корен от репей

Работи за детоксикация на тялото чрез пречистване на кръвта. Подобрява храносмилането, контролира апетита и теглото.

Куркума

Предпазва от увреждане на черния дроб, поддържа чернодробния метаболизъм и храносмилателните процеси.

Хуск (псилиум)

Той е източник на разтворими фибри. Оптимизира работата на стомашно-чревния тракт и най-вече на дебелото черво, има защитни и стимулиращи функции. Притежава някои характеристики на пребиотик и действа противовъзпалително.

За детоксикация  и пречистване на черния дроб и подобряване на храносмилането работят добре още уридин монофосфат, холин, екстракт от артишок, горчивка, джинджифил, черна ряпа, растителни масла, мед и прополис, витамини Е, С, В, минерали – цинк, селен.

Детокс и пречистване на черния дроб

Черният дроб е основният филтриращ орган в тялото. В него се метаболизират и обезвреждат  вредности, лекарства, хранителни вещества, случва се пречистването на кръвта. Той произвежда или се включва в производството на субстанции, необходими за храносмилането и метаболизма на мазнините, хормоните, витамини, минерали и т. н. От неговото здраве и работа зависи здравето на целия организъм.

Предлагаме ви хранителни добавки, подходящи за пречистване, детокс и възстановяване на черния дроб след новогодишното разпускане:

Подобряване на храносмилането и детокс

За оптимално храносмилане и усвояване на хранителните вещества е отговорен стомашно-чревният тракт. Затлачените и възпалени черва не осигуряват достатъчно хранителни вещества, причина са за ниските нива на енергия, за влошения имунитет, хроничните възпаления, пропускане на вредни вещества и патогенни микроорганизми в кръвта и т. н. Затова доброто им състояние е залог за общото ви благополучие.

Препоръчителни формули за детокс и възстановяване на здравето на червата са:

Разтоварване и детокс

Детокс с храна и чайове

Ако предпочитате продукти с минимална обработка, погледнете

При съществуващи заболявания, обсъдете необходимостта от детокс и пречистване с лекаря си.

Прочетете още:
Дни за детокс – каква е ползата от тях и защо да ги правим?
Фибрите и ролята им за здравето
Как да си направя разтоварващ ден?

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top