Разтворимите витамини

Полезни ли са разтворимите витамини...

Полезни ли са разтворимите витамини или не? Можете да чуете много и различни отговори – от ужасно вредни до много полезни.

Според някои фарматолози ефервесцентните витамини съдържат много по-малко изкуствени съставки и се усвояват на 100% от организма. Те обясняват, че и въглеродният диоксид помага за това. Разтворимите витамини създават буфериращ разтвор. При разтварянето си във вода те образуват идеално съотношение на киселини и основи, така че хранителните вещества да се абсорбират лесно, и са много подходящи за възрастни хора или хора с проблеми с храносмилателната система.

Смята се, че при ефервесцентните витамини съставките са равномерно разпределени в разтвора и няма как да се получи твърде висока концентрация на определени места. Това ги прави по-добри от течните витамини или тези на таблетки. Съдържанието на активни съставки при разтворимите витамини също е по-високо отколкото при таблетките. Другото им предимство е, че се преглъщат лесно. Това е особено важно за хора, които не могат да пият хапчета.

Други специалисти заявяват точно обратното. Според тях ефервесцентните витамини не са много качествени, нивото на полезни активни вещества не е особено високо, а степента на усвояемост е много ниска.

При две толкова противоположни твърдения, изборът става доста труден, а истината, най-вероятно, е някъде по средата. Единственото сигурно нещо е, че ударната доза витамини – разтворими, течни или на таблетки – няма да ви направи по-енергични и издръжливи, нито ще повлияе добре на здравето ви. Дори напротив, предозирането може да има тежки последствия за организма ви.

Затова по-добре е да се съсредоточите върху своя хранителен режим и да се стараете да си набавяте всички необходими витамини и минерали по естествен път. Не прекалявайте със самоволното приемане на таблетки за здрави нокти и коса, за свежа кожа, за повече енергия. Ако не изпълнявайте лекарско предписание, по-добре не експериментирайте с витамините.

Много държите да приемате и други витамини освен тези, които си набавяте чрез плодовете и зеленчуците? Чувствате се по-добре, когато го правите? Тогава си вземете разтворими. Предвид казаното по-горе, може би ползата няма да е огромна, но вредите със сигурност ще бъдат по-малки.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top