Разликата между Био и Органик

Производството на биопродукти е доста по-различно от традиционното...

Производството на биопродукти е доста по-различно от традиционното селскостопанско такова. Всички производители на органични продукти се контролират от независими сертифициращи органи. Те следят не само крайния продукт, но и методите на неговото отглеждане. Органичните месо, яйца и млечни продукти са от животни, на които не са давани антибиотици или хормони за растеж. Органично произведените плодове и зеленчуци са отгледани без конвенционални пестициди, синтетични торове, биоинженерство или йонизираща радиация.

По-високата цена на биохраните се дължи на по-високите разходи за отглеждане, съхранение и пакетиране, по-интензивния труд, заменящ употребата на химикали, както и разходите за опазване на околната среда.

ORGANIC или BIO са всъщност две обозначения за един и същ вид хранителни продукти. Във Великобритания и в почти всички англоговорящи страни на етикетите пише Оrganic, а в Германия и в по-голямата част от Континентална Европа – Bio.

В България биосегментът се разраства, защото хората оценяват здравословните храни, произведени без намесата на химията. Разликата в цените между биохраните и висококачествените конвенционални продукти е средно 40 %. Биохраните обаче имат с до 40 % повече витамини в сравнение с традиционните. Биомлякото например е с 60 % повече витамин Е… и със сигурност е мляко.

Първата цел на биоземеделието е да произвежда, без да разрушава. То възстановява естественото плодородие. По този начин Вие не само се наслаждавате на качествени продукти, но инвестирате в опазването на природата.

Защо да предпочитаме био продуктите

1. Здравословни са!

Като цяло, тези продукти са по-богати на витамин С и важни минерали: калций, магнезий, желязо, хром. Био млякото например съдържа повече мазнини от типа омега 3, витамин Е и витамин А (бета каротин). В него има 80 % повече антиоксиданти. Органичните плодове и зеленчуци съдържат с 40 % повече витамини и минерали.

Отгледани без изкуствени торове и пестициди, био продуктите удължават живота, здравето и предпазват сърдечно-съдовата система.

2. Вкусни са!

Много хора намират био храните за по-вкусни, може би защото те следват естествен ритъм на растеж, имат по-малко съдържание на вода и са отглеждани без химикали. Все повече качеството и вкусът са по-важни за хората от ниската цена.

3. Нямат пестициди

Най-добрият начин да избегнем опасните пестициди (над 440 са те в конвенционалното земеделие), е да се храним с био храни.

4. Без ГМО са!

Животните, отглеждани по конвенционални методи, често се хранят с ГМО култури. От тях по-късно освен месо се произвеждат и млечни продукти. За щастие, ГМО-тата са забранени в био производството.

5. …и без антибиотици

70 % от антибиотиците в животновъдството се дават на здрави животни с превантивна цел и за стимулиране на растежа. В био животновъдството обаче рутинното използване на антибиотици е забранено.

И още:

Био продуктите са ориентирани към една по-чиста околна среда. Премахването на токсините от селското стопанство пести много пари на държавата за пречистване на питейната вода от химикали и пестициди.

Био храната има доказан произход, тя се инспектира редовно, а изискванията към нея са зададени от законите на Европейския съюз. Био стандартите са със специална грижа за животните, които се отглеждат при естествени условия и се хранят с чиста и натурална био храна. Био земеделието подпомага био разнообразието, причинява по-малко замърсяване, генерира по-малко въглероден двуокис. А сега – да се порадваме на добрата храна – и на здравето си!

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top