Разгонване

при домашните любимци

Отглеждате вкъщи куче или коте. Те са млади, игриви и сравнително спокойни. Един прекрасен ден женските стават неспокойни, нервни, уринират по-често. Котките се търкат в мебелите и пода, мъркат и мяукат тревожно. Женското куче става раздразнително, променя поведението си, непослушно е, ближе се често, външните полови органи са набъбнали, има течение, примесено с кръв.

Имате си разгонен домашен любимец 

Разгонването означава, че кучето или котката ви са полово зрели и са навлезли в първия си размножителен период. Физиологически периоди на хормонални промени, правещи възможно зачеването и износването на бебета, преживяват само женските. Въпреки че изразите „разгонен пес“ и „разгонен котарак“ са много популярни, мъжките реално не се разгонват.

Те нямат специални периоди, в които да са годни да оплодят женската. Могат го по всяко време – стига край тях да има самка в подходящо състояние. Все пак в типичните размножителни периоди и при мъжките се забелязва повишена сексуална възбуда. Когато те усещат присъствието на разгонена женска наблизо, възбудата им нараства и са готови на бягство и битки с други мъжкари, само за да се доберат до нея и да се чифтосат.

Полова зрялост и физическа зрялост

При котките и повечето дребни и средни породи кучета половата зрялост при женските настъпва около 6ти – 7ми месец след раждането. Едрите породи кучета може да се окажат разгонени за пръв път и до около 18тия. Мъжките съзряват полово няколко месеца по-късно от женските от породата си.

Това, че домашната ви любимка е полово зряла, не значи, че е физически готова да износи и отгледа бебета. В  името на здравето ѝ е най-добре да не допускате забременяване до около втората ѝ година.

Какво да правите, когато домашният ви любимец е разгонен?

Бъдете с повишено внимание и проявете търпение

И най-кротките домашни любимци стават неузнаваеми. Отглежданите вкъщи са нервни, непослушни и досадни. Мъжките миришат непоносимо. Маркират територията си не само те. И женските оставят своите феромонни следи в опит да дадат знак на кавалерите. Опитват се да избягат – било от къщи, било при разходка.

Живеещите на двора късат синджири и прескачат огради – и женските, и мъжките. Ще скитат, докато женската се върне кротка и най-вероятно бременна, а мъжкият – със следи от битки, изгладнял, измършавял, но осигурил продължение на гените си.

Какво точно да предприемете

Зависи поне от две неща – на каква възраст е домашният ви любимец и искате ли да го размножавате. Ако не държите да имате негови бебета – най-разумно е да го кастрирате още в млада възраст, около или след първото разгонване. Ако животното е за разплод, консултирайте се с ветеринарния лекар кога най-рано е годно за размножаване без риск за здравето му и как да го опазите до този момент.

Най-лесно изглежда да давате хормонални таблетки

Те наистина решават моментния ви проблем, но страничните им ефекти могат да увредят непоправимо здравето на домашния ви любимец.

Разгоненият домашен любимец ще ви се случва минимум два пъти годишно и всеки път ще поставя на изпитание взаимоотношенията ви – по-скоро вашите към животното. Защото щом инстинктът за размножаване затихне, то ще си бъде същото като преди и ще ви обича по същия начин. Дали въобще да допускате разгонване, или да го кастрирате, зависи само от вас.

Прочетете още:
„Специализирана храна за кученца и котенца“
„Как да поддържаме дома си в присъствието на домашен любимец“

„Лекар за домашния любимец“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top