Пърхота

- как да се справите
Пърхот

Неприятните преживявания, когато забележите пърхот по раменете си, са сравними с тези при косопад. Струва ви се, че всички погледи са приковани във вас, чувствате се зле и буквално ви се иска да се скриете от очите на всички.

Какво представлява пърхотът?

Пърхотът не е опасен и не е заразен. Често е хроничен. Признак за него са люспиците, падащи от скалпа, и сърбящата кожа на главата. В някои случаи те могат да се появят по всички окосмени части на лицето – вежди, мустаци и брада. Симптомите могат да се засилят при стрес, също при студено и сухо време.

Ясно се разпознават два вида – сух и мазен. Те съответно се свързват със суха и раздразнена кожа на главата или със скалп с прекалено омазняване. Намесват се и гъбичките malassezia, които се хранят със себума. Възможно е обаче пърхотът да бъде причинен от неподходящи продукти за коса (контактен дерматит) или от заболявания като себореен дерматит, екзема и псориазис, розацея.

Кой е най-заплашен?

Въпреки че досадните люспици могат да сполетят всеки, има някои рискови фактори, които повишават вероятността от появата им според:

  • пола – най-застрашени са мъжете. Те страдат повече от жените, защото мъжките полови хормони стимулират активността на мастните жлези, което пък е предпоставка за интензивно развитие на malassezia;
  • възрастта – често започва в пубертета и достига пика си около 20-те години. В сравнение с младежите пърхотът при възрастните е доста по-рядък. При някои хора той се поява периодично през целия им живот;
  • заболяванията – провокират го отслабналият имунитет (ХИВ, хепатит С), както и неврологични и психиатрични заболявания.

Как да се справите с пърхота?

Обикновено за контрол на сърбежа и лющенето е достатъчна редовната употреба на шампоан против пърхот. Можете да се възползвате и от специализирани лечебни формули. Когато състоянието не се подобрява или се задълбочава, потърсете съвета на дерматолог. При суха коса и кожа на главата не пропускайте хидратирането на косъма и скалпа.

Добре е да знаете, че състоянието е много упорито, понякога рецидивира. Ще ви се наложи да проявите постоянство и търпение. Освен това е твърде вероятно да откриете своя продукт след като изпробвате поне няколко формули. Понякога добре работещите продукти престават да са ефикасни. В такъв случай пробвайте да редувате два до три с различни съставки – примерно лечебен и козметичен. Когато положението вече е под контрол, се опитайте да намалите постепенно употребата на лечебния.

Следвайте стриктно препоръките на производителя за количеството и времето на приложение. В случай на нежелана реакция, спрете употребата на формулата.

пърхот

Козметични продукти против пърхот

За решаването на един от честите козметични проблеми ви предлагаме шампоани и балсами, маски, пилинги, лосиони – всичко, за изграждане на рутинната ви грижа. Изберете от продуктите на едни от най-добрите марки за грижа за косата:

В тях са вложени широка гама ефикасни биоактивни съставки, които успокояват и заздравяват скалпа. Повлияват самите причини за появата на пърхота, хидратират и подхранват, регулират отделянето на себум, унищожават гъбичките, подобряват здравето на косъма.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top