Първи седмици на бременността

Какво да правим?

Само преди няколко дни сте научила, че сте бременна? Мисълта кара лицето ви да сияе в усмивка и в същото време се чувствате леко объркана – какво трябва да правите сега? Всички говорят за това как се променят режимът и тялото на жената по време на бременността, но вие все още не усещате кой знае какви промени. Какво трябва да правите? Какво трябва да ядете?

Като начало, бъдете спокойна и усмихната. Това е най-важното. Помнете, че всичко, което усещате вие, усеща и вашето бебе.

Ако пушите, опитайте се да откажете цигарите. Те са най-вредното и опасно нещо за развитието на плода. Според изследванията бебетата на майки, които не са успели да откажат цигарите по време на бременността се раждат с доста по-ниско тегло. Вярно е, че стресът от отказването на цигарите не е малък. Затова от време на време, когато съвсем не можете да издържате, си позволявайте по една цигара. Но е добре до третия месец да ги спрете съвсем.

Заместете цигарите с плодове и ядки. Така ще преминете естествено и към втората промяна – на вида и количеството храна, което приемате. Не прекалявайте с калориите. От една страна е вярно, че ядете за двама. От друга – не е съвсем така. Посъветвайте се с лекаря си и помнете, че ако се отпуснете още през първите месеци и унищожавате всяка храна, която попадне пред погледа ви, то след раждането ще ви бъде много трудно да си върнете формата.

Не е нужно да поглъщате промишлени количества храна. Важно е какво ядете. Наблегнете на сиренето, млечните продукти, рибата, месото. Забравете за всички тортички, пастички и бонбони. Глезете се с тях рядко и умерено. Не прекалявайте с хляба и най-добре похапвайте пълнозърнест. През цялото останало време яжте плодове и зеленчуци.

Избягвайте разходките в най-големите жеги, както и дългите пътувания с влак и автобус. Пийте много вода – поне по 2 литра на ден. Айрян, фреш, домашно приготвен студен чай, но не черен – всички тези напитки са чудесни заместители на газираното, бирата и алкохола. Е, понякога – но наистина рядко – можете да пиете малка чаша бира. Не прекалявайте и с кафетата. Едно на ден е напълно достатъчно, а с напредването на бременността ще е хубаво да минете на безкофеиново.

Започнете да слушате тялото си. То само ще ви каже от какво има нужда. С времето най-вероятно просто ще спре да ви се пуши, от алкохола ще ви прилошава, така че искате не искате ще го откажете и ако имате потребност да изядете четири кисели краставички една след друга, просто го направете.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top