Първа помощ при слънчево изгаряне

- как да се справите?

Да изгори на слънце се е случвало на всеки поне веднъж и едва ли има нужда да се описват симптомите. Когато кожата почервенее, пари и опъва, сякаш ви отеснява, положението е ясно. Стояли сте на слънцето твърде дълго.
Мерки за първа помощ
Веднага, щом забележите проблема, напуснете плажа и останете на хладно място без пряк достъп на слънчевите лъчи. Ако ви се налага да вървите по-дълго, задължително се облечете.
Охладете изгорялата кожа. Вземете душ или вана, като започнете с приятно топла вода и стигнете до хладка. Не прилагайте никакви козметични и почистващи средства. Останете под водата 10-20 минути. Не се изтривайте или се постарайте само да попиете водата с мека кърпа.
За хидратиране, омекотяване и допълнително охлаждане на кожата можете да използвате специализирани продукти – примерно с пантенол, но на първо време отлична работа ще ви свърши и кофичка качествено кисело мляко. Нанесете го на тънък пласт. Останете с него, докато засъхне, отмийте го внимателно с хладка вода и го нанесете отново
После, според състоянието си, купете подходящ продукт за облекчаване на изгаряния или идете на лекар.
sun_burning1
Какъв е характерът на изгарянето
Ще разберете часове след като се е случило. Ако останете само със зачервяване, то ще премине до няколко дни. През това време не се излагайте отново на слънце.
Но е твърде възможно да се появят мехури на голяма площ, да изпитвате силна болка, да вдигнете температура, да ви втриса и да ви боли глава, да усещате позиви за повръщане. Това означава, че изгарянето е втора степен и е най-добре да потърсите консултация с лекар. Освен лечение за кожата, той ще ви назначи болкоуспокояващи и евентуални други медикаменти – според състоянието ви и хроничните заболявания, ако имате такива.
Независимо колко сериозно е изгарянето, пийте много вода. Добре хидратираният организъм ще поддържа естествената влажност на кожата, а това ще облекчи нейното възстановяване.
Имайте предвид, че децата понасят изгарянията по-тежко от възрастните и колкото по-малко е детето, толкова по-наложително е да го заведете на лекар. В много от случаите когато се стига до слънчево изгаряне, малките всъщност вече са претоплени и реално заплашени от топлинен удар.
 
Какво да не правите, когато сте изгорели от слънцето
Не използвайте за охлаждане лед. Това допълнително ще травмира кожата. Не използвайте никакви продукти на алкохолна основа, както и много мазни кремове. Не пийте антибиотик – той с нищо няма да ви помогне, само ще утежни състоянието на чревната флора.
Не пукайте мехурите – тъканта под тях е много уязвима за инфектиране и силно болезнена. Преди изгорялата кожа да почне да пада сама, не я белете.
Много по-просто и безболезнено е, вместо да лекувате слънчево изгаряне, да използвате качествени слънцезащитни продукти, подходящи за вашата кожа, и да избягвате слънцето поне между 11 и 17 часа.
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top